Linkovi

Arhitekte morskih orgulja planiraju da naprave solarni amfiteatar


Zadar na hrvatskom primorju privlači sve veći broj turista od kako je pre nekoliko godina u njemu postavljeno unikatno arhitektonsko delo. Iz džinovskog muzičkog instrumenta koji je ugrađen u gradsku plažu, čuje se muzika mora pružajući posetiocima nešto sasvim drugačije. Arhitekte ovih morskih orgulja sada planiraju da naprave solarni amfiteatar u kome će se igrati predstave i održavati koncerti.

Specifična arhitektura Zadra stara 3 hiljade godina, ačinjena od ostataka rimskih trgova i starih katedrala je poznato kulturno nasleđe Hrvatske. Ali dodatak ovom drevnom gradu izgleda prija i posetiocima i starosedeocima. Na prvi pogled, ova ogoljena gradska plaža napravljena pre 2 godine, ne predstavljaju idiličnu morsku sliku. Ali, ove stepenice su deo džinovskih orgulja koje danonoćno proizvode muziku mora. Turisti i lokalno stanovništvo ovde dolazi da se opusti, meditira ili uživa u muzici.

Morske orgulje su za veoma kratko vreme stekle kultni status. Posetioci pri svakoj novoj poseti mogu da čuju novu melodiju, koja za samo par sekundi pokriva čitav spektar od nežnih zvukova do energičnih tonova, a u zavisnosti od jačine vetra. Čak i kada je more prilično mirno dešava se da se orgulje oglase pri prolasku broda.

Kreator ovog projekta je arhitekta Nikola Bašić koji je odrastao na obližnjem ostrvu i proveo čitavo detinjstvo osluškujući zvukove talasa koji udaraju o stenje i ulaze u njihove duplje, što mu je dalo inspiraciju za ovaj izum. Morske orgulje funkcionišu na sličan način kao i klasične orgulje, s tim da ovde zvuk proizvodi pritisak koji stvara voda prolazeći kroz 35 ugrađenih cevi.

Morske orgulje su prošle godine osvojile evropsku nagradu za javni urbani prostor. Pri izgradnji ovog projekta, Bašiću su pomogli inžinjer zvuka Ivan Štamac i Vladimir Andročec, stručnjak za hidrauliku mora. Bašić trenutno radi na novom projektu za solarni amfiteatar u kome će se održavati pozorišne predstave i koncerti, a koji će električnu energiju prikupljati od sunca. Zvanično otvaranje ovog projekta zakazano je za 20. novembar ove godine.

XS
SM
MD
LG