Linkovi

Buš održao optimističan govor američkim vojnicima u Južnoj Karolini


Predsednik Buš je rekao da je rat u Iraku kritično važan za američku bezbednost i da će biti dobijen.

“Prenoseći borbu na neprijatelja u Iraku, mi ćemo pobediti teroriste tako da ne bismo morali da se suočimo sa njima u SAD.”

U govoru vojnicima i članovima njihovihporodica u jednom vojnom centru za obuku u Južnoj Karolini, predsednik je ponovo povezao rat u Iraku sa terorističkim napadima 2001. godine, rekavši da se neke snage odgovorne za nasilje sada nalaze u Iraku i pripremaju buduće napade. Predsednik nastoji da obnovi podršku javnosti za rat u Iraku koji nije popularan.

Prema najnovijoj anketi tv mreže CBS, većina Amerikanca veruje da je invazija Iraka predstavljala grešku i više od dve trećine ispitanika ne podržava način na koji predsednik vodi rat. Nezadovoljstvo ratom pomoglo je opozicionim demokratama da preuzmu kontrolu nad Kongresom na izborima prošle godine, ali oni do sada nisu uspeli da primoraju predsednika da odredi vremenski rok za povlačenje američkih trupa. Buš je rekao da neće popustiti pred političkim zabrinutostima kada je u pitanju borba protiv terorizma.

“Želim da pružim uveravanja članovima porodica i onima koji nose uniforme da ću doneti odluke o prisustvu naših vojnika u Iraku i Avganistanu na osnovu mišljenja vojnih struktura, a ne na osnovu anketa javnog mnjenja Galupa ili stranačkih interesa.”

Predsednik je rekao da njegova odluka ranije ove godine da uputi pojačanje u Irak počinje da pokazuje rezultate. Dok iračke snage preuzimaju veću odgovornost za svoju bezbednost, Buš kaže da će postepeno sve veći broj američkih vojnika biti vraćen kući.

Očekuje se da će se skoro 6000 američkih vojnika vratiti kući do kraja godine. Dalje smanjenje broja vojnika iduće godine moglo bi da svede američki kontingent u Iraku na 130 hiljada vojnika.

XS
SM
MD
LG