Linkovi

Irak spreman na rigorozne mere protiv Radničke partije Kurdistana


Irak je spreman da uhapsi vođe Radničke partije Kurdistana koji koriste irački sever kao bazu za napade na Tursku, izjavio je danas u Istanbulu portparol iračke vlade Ali al-Dabag. Dabag je to rekao novinarima koji izveštavaju sa međunarodne konferencije zemalja koje su u susedstvu Iraka. Na marginama tog skupa, održava se i sastanak američke državne sekretarke Kondolize Rajs sa predsavnicima turskih i iračkih vlasti. Portparol vlade je saopštio da su iračke vlasti od danas započele sprovođenje mera uperenih protiv kurdskih pobunjenika na severu zemlje.

"Preduzeli smo mere, kontrolisaćemo svaku osobu za koju se posumnja da je pripadnik Radničke partije, i to ne samo u oblasti Kurdistana, već i na čitavoj iračkoj teritoriji", rekao je al-Dabag.

Turska je ranije zapretila da će vojno intervenisati na severu Iraka kako bi raselila kurdske pobunjenika kojima ta oblast služi kao baza za operacije na jugoistok Anadolije gde je stanovništvo uglavnom kurdskog porekla. Turska vojska je u međuvremenu, rasporedila više desetina hiljada vojnika duž granice sa Irakom. Situacija na severu Iraka bila je jedna od tema i sastanka Kondolize Rajs sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem koji je održan u Istanbulu.

"Na sastanku je rečeno da prisustvo Radničke partije Kurdistana u Iraku i terorističke aktivnosti te grupe, predstavljaju opasnost za Irak, Tursku i same Kurde", rekao je kratko novinarima portparol Stejt departmenta Šon Mekormak.

Nuri al-Maliki je sa svoje strane "obećao da će iračka vlada i regionalne krdske vlasti uložiti sve moguće napore kako bi se suprotstavili pretnji koju predstavljaju pripadnici Radničke partije Kurdistana", dodao je on. Kako je ranije saopšteno, regionalne autonomne oblasti iračkog Kurdistana zatvorile su danas u Erbilu kancelarije jedne političke partije povezane sa separatističkim borcima RPK.

"Započeli smo danas sa zatvaranjem kancelarija političkih partija koje su povezane sa Radničkom partijom Kurdistana", izjavio je neimenovani izvor blizak vlastima u tom regionu.

XS
SM
MD
LG