Linkovi

Angela Merkel u nenajavljenoj jednodnevnoj poseti Avganistanu


Nemački vojnici ostaće na severu Avganistana, najbezbednijem delu zemlje, ali će u slučaju potrebe učestvovati u akcijama na jugu gde je situacija mnogo nestabilnija, rekla je danas nemačka kancelarka Angela Merkel. Merkel je jutros doputovala u nenajavljenu jednodnevnu posetu Avganistanu kako bi se, kako je navedeno, informisala o stepenu bezbednosti i napretku u postizanju stabilnosti u Avganistanu, koji je postao jedna od glavnih političkih tema u Nemačkoj nakon jačanja talibanskih napada od početka ove godine.

"Nemačka je preuzela odgovornost za sever Avganistana i smatram da je veoma važno da nastavimo da ulažemo napore u tom pravcu", rekla je Merkelova u Kabulu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem.

Kako je ranije najavljeno, Merkelova će tokom dana posetiti oko 3.000 nemačkih vojnika raspoređenih uglavnom na severoistoku Avganistana. Poseta Merkelove Avganistanu usledila je nakon što je 12. oktobra Bundestag, ogromnom većinom usvojio odluku o produžetku misije nemačkih vojnika u toj zemlji.

Ta odluka je doneta uprkos javnom mnjenju koje, kako pokazuju ankete, sve manje veruje u uspeh međunarodne vojne misije u Avganistanu. Prema poslednjim istraživanjima, samo 29 odsto Nemaca podržava učešće nemačkih vojnika u toj misiji. Nemačke snage raspoređene u Avganistanu izgubile su 26 vojnika poslednjih nekoliko godina u jednoj od prvih međunarodnih misija nemačke vojske od kraja Drugog svetskog rata.

XS
SM
MD
LG