Linkovi

Vlada RS: Lajčak treba da preuzme deo odgovornosti za krizu u BiH


Vlada Republike Srpske saopštila je večeras da visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak treba da preuzme deo odgovornosti za izlazak iz novonastale krize u BiH i da dopuni svoju odluku o promeni načinu odlučivanja u Savetu ministara kako bi se nedvosmisleno onemogućilo preglasavanje u toj instituciji. Vlada RS je poručila da je zabrinuta tvrdnjama OHR-a da njeni prigovori na poslednje mer visokog predstavnika nisu bili argumentovani, naglašavajući da nametnute Lajčakove mere koje se odnose na izmenu načina odlučivanja u Savetu ministara i parlamentu BiH "mogu dovesti do sistematskog preglasavanja konstitutivnih naroda" u ovim institucijama.

"Računanje potrebne većine ministara od broja ministara koji su prisutni i glasaju, umesto od ukupnog broja članova, zaista menja pravila dobijanja većine, uprkos suprotinim tvrdnjama iz OHR-a", ističe se u saopštenju.

Vlada RS dalje je ocenila da promene koje je doneo Lajčak nisu samo proceduralne, i ne predstavljaju samo način da se izađe na kraj sa nedolaskom ministara na sednice, već da one zadiru u samu suštinu principa jednakosti koji je uspostavio Dejtonski sporazum. Te promene, dodaje se, mogu dovesti do sistematskog preglasavanja jednog od konstitutivnih naroda, čak i ako su svi članovi Saveta ministara prisutni i glasaju. Ocenjujući da su BiH potrebne reforme koje bi omogućile da zemlja bolje funkcioniše, Vlada RS je istakla da nametanje rešenja nije način da se do toga dođe.

"Na ovaj način, OHR se okrenuo i protiv preporuka Saveta Evrope i Venecijanske komisije i nepotrebno izazvao političku krizu velikih razmera", naglašava se u saopštenju.

Vlada je navela da je zbog svega ovoga ostavka predsedavajućeg Saveta ministara Nikole Špirića "potpuno opravdana i predstavlja demokratski odgovor na nametnute odluke kojima se obesmišljava uloga domaćih institucija i političara". Dalje je ocenjeno da je poziv Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira pravnim službama OHR-a i pravnim ekspertima iz RS da nastave rad na rešavanju problema nastalih iz nedavnih odluka viskog predstavnika pozitivan signal usmeren ka izlasku iz novonastale krize u BiH.

"Vlada RS smatra da je PIK na taj način potvrdio potrebu za dopunjavanjem nametnute odluke visokog predstavnika.Osim toga, delimo stavove Upravnog dobora PIK-a da je potrebno puno poštovanje Dejtonskog sporazuma i zajednički rad ka ubrzanom potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", stoji u saopštenju.

Još je navedeno da Vlada RS veruje da dogovor o svim reformama mora biti postignut na način koji će zaštiti prava svih naroda u BiH, a naglašava se da Vlada deli stav Upravnog dobora PIK-a da je došlo vreme da političari iz BiH prestanu da pozivaju na menjanje fundamentalne strukture države i njenih entiteta. Vlada RS je upozorila da pozivi na ukidanje entitetske strukture prouzrokuju nestabilnost i odvlače od zajedničkog rada na putu ka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Pitamo se zbog čega bošnjački lideri, koji su u prošlosti često upućivali ovakve pozive, nikada nisu bili podvrgnuti sankcijama, jer njihovi pozivi na ukidanje RS jasno krše Dejtonski sporazum. Štaviše, ove antidejtonske poruke šalju se i danas od strane verskog vođe Bošnjaka u BiH Mustafe Cerića", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG