Linkovi

Zeleno beli laptop XO specijalno dizajnirani za decu u zemljama u razvoju


U okviru projekta pod nazivom «Laptop za svako dete» pokrenuta je nova kampanja koja za cilj ima da obezbedi po jedan kompjuter za svako dete u zemljama u razvoju.

Kampanja se bavi animiranjem Amerikanaca i Kanađana kako bi kupili 2 laptopa za oko 400 dolara, od kojih bi jedan bio poslat detetu u siromašnoj zemlji, dok bi drugi ostao u vlasništvu kupca. Ova kampanja nosi naziv «Daj jedan uzmi jedan» i trjaće dve nedelje počevši od 12. novembra. Vođe projekta nadaju se da će ove donacije podstaći lokalnu upravu zemalja u razvoju da poruče više ovakvih kompjutera.

Zeleno beli laptopovi XO, specijalno su dizajnirani za decu u zemljama u razvoju jer koriste malo električne energije, a ukoliko korisnici ostanu bez struje, baterija se može napuniti i ručno. Kompjuter koristi operativni sistem Linux, a boja slike može da se prebaci u crno-belo kako bi sadržaj mogao da se razazna iako sunce bije direktno u monitor. Takođe, kompjuteri mogu bežično da se povezuju između sebe, a i na Internet ukoliko je mreža dostupna. Imaju ugrađenu kameru i vrlo su otporni na prljavštinu i vlagu.

Očekuje se da industrijska proizvodnja počne u oktobru nakon konačnog dogovora o dizajnu kompjutera. XO laptopovi trenutno se testiraju u Kambodži, Ruandi, Etiopiji, Urugvaju, Brazilu i Peruu. Volter Bender, idejni tvorac softvera i sadržaja za projekat «Laptop za svako dete» kaže da zvaničnici očekuju da se uspostavi postupak kojim će zemljama biti omogućeno da preko Ujedinjenih nacija traže da im se obezbedi određen broj besplatnih kompjutera.

Donacije će biti neophodne u početku kako bi se ovaj projekat lansirao u nekim siromašnim zemljama, ali, Bender dodaje, vlade tih zemalja će morati same da nastave da iznalaze rešenja za nabavku kompjutera. Saradnja između zemalja takođe može biti od velikog značaja za uspeh ovog projekta. Na primer, Italija je pristala da kupi 50 hiljada laptopova za Etiopiju. Vođa ovog projekta Nikolas Negroponte, direktor laboratorije «Medija» na Masačusetskom institutu za tehnologiju, čekao je da dobije 3 miliona porudžbina, ali se to još uvek nije dogodilo.

Kada je 2005. prvi put izneo svoju ideju, Negroponte je najavio da će kompjuteri koštati 100 dolara. Cena kompjutera je trenutno dostigla skoro 190 dolara. Nekoliko zemalja iz Afrike i Južne Amerike već su poručili kompjutere. Volter Bender navodi da zemlje koje kupe laptopove i dalje mogu da dobiju i besplatne kompjutere preko donacija.

XS
SM
MD
LG