Linkovi

Volker Stancel: Stav Nemačke o Kosovu nakon završetka pregovora


Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Volker Stancel negirao je danas medijske navode da je Nemačka odlučila da prizna nezavisnost Kosova i rekao da su to "neutemeljene spekulacije".

Nemačka će sačekati kraj pregovora o Kosovu pre nego što donese jasan stav o statusu, rekao je Stancel u Prištini nakon susreta sa kosovskim predsednikom Fatirom Sejdiuom. Prema njegovim rečima, samo ako pregovarački proces koji vodi "trojka" Kontakt grupe ne bude uspeo u pronalaženju rešenja do 10. decembra, onda treba da se misli kako da se dalje deluje.

"Ako razgovori do 10. decembra ne mogu ni na koji način da pronađu kompromisno rešenje prihvatljivo za obe strane, onda treba razmišljati kako da se deluje posle ovog datuma", rekao je nemački diplomata.

On nije želeo da komentariše ni navodni predlog predstavnika Evropske unije u "trojci" Kontakt grupe Volfanga Išinger o uređivanju odnosa Kosova i Srbije na osnovu nekadašnjeg modela dve Nemačke.

Kosovski zvaničnici su rekli da očekuju da Nemačka, kao i EU, igra značajnu ulogu u rešavanju statusa posle 10. decembra. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da je nemačkom diplomati preneo stav da će se Kosovo posle 10. decembra kretati prema nezavisnosti.

"Mi smo opredeljeni da vrlo malo dana budu dani konsultacija da bi se donela odluka. Mislim da će parlament Kosova doneti odluku, mi smo u partnerstvu sa svim zemljama koje podržavaju i koje su podržavale ovaj proces i kretanje Kosova prema nezavisnosti, što ćemo ostvariti", rekao je Sejdiu.

Sa nemačkim diplomatom razgovarali su i premijer Kosova Agim Čeku, lider opozicione Demokratske partije Kosova Hašim Tači i lider Srpske liste Oliver Ivanović. Tači je rekao da je uveren da će nezavisno Kosovo biti postepeno priznato od značajnih svetskih i evropskih država.

"Mi ne treba da očekujemo čudo da sve zemlje Evropske unije odmah priznaju nezavisnost Kosova, ali verujemo da će sve države Kontakt grupe, sem Rusije, priznati nezavisnost Kosova. Mi očekujemo usaglašeni stav Vašingtona i Brisela o statusu Kosova", rekao je Tači.

U Kontakt grupi su Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka.

XS
SM
MD
LG