Linkovi

Berlin: Nemačka pojačava diplomatsku aktivnost oko statusa Kosova


Sam tekst nemačko-nemačkog sporazuma o osnovama međusobnih odnosa iz 1972. godine, koji se spominje u kontekstu rešavanja kosovskog pitanja, najverovatnije nije ono na šta se treba usredsrediti, procenilo je danas više sagovornika u diplomatskim i političkim krugovima u Berlinu.

Pažnju bi pre valjalo obratiti na pratehe Pismo o nemačkom jedinstvu, koje je na zahtev SR Nemačke postalo sastavni deo ugovora. U njemu je Bon naglasio da Ugovor nije u suprotnosti sa političkim ciljem SR Nemačke da na postizanju mira u Evropi radi na način koji će omogućiti da nemački narod u slobodnom procesu samoopredeljenja ponovo postigne jedinstvo".

Pridodavanje takvih pratećih pisama moglo bi, kako su rekli sagovornici Bete, da omogući Beogradu i Prištini da zadrže svoja gledanja na međunarodno-pravni status Kosova, a da istovremeno u samom sporazumu utvrde detalje budućih međusobnih odnosa i unutrašnjeg uređenja pokrajine oslanjajući se na pojedinosti razrađene u planu Martija Ahtisarija.

U nemačkim diplomatskim krugovima se danas navodi da "Berlin nema informacije", da bi ambasador Volfgang Išinger, šef pregovaračke trojke o Kosovu, u ponedeljak na novoj rundi pregovora u Beču mogao da predloži dvema stranama rešenje koje bi se zasnivalo na nemačko-nemačkom sporazumu o osnovama međusobnih odnosa iz 1972.godine.

Išinger je u više navrata ponovio tokom proteklih sedmica da nemačka istorija, tokom koje su privremeno postojale SR Nemačka i Nemačka DR, može da bude model i za kosovski sukob.

"To je pokazalo da teška, temeljna pitanja mogu uspešno da se izostave i da se ipak postignu formalni dogovori oko odnosa između ljudi i sastavnih država", ukazao je Išinger.

Sam Išinger je ranije u više navrata ukazao da ni on, odnosno cela diplomatska "trojka", koju čine SAD, Rusija i EU, a na čijem je on čelu, nemaju nameru da odrede ishod pregovora.

"Trojka nema nameru da u ovom pregovaračkom procesu daje sopstvene predloge. Ali, mi želimo da obe strane svim snagama podstaknemo da prevaziđu svoje dosadašnje predloge u vezi sa statusnim pitanjem i da razmišljaju kreativno", rekao je Išinger nedavno za dnevnik "Handelsblat".

Nemačka će naredne sedmice pojačati aktivnosti vezane za pregovore o budućem statusu Kosova.

Šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer sastaće se naredne srede u Berlinu sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem, a dan kasnije i sa takozvanim Timom jedinstva, grupom prištinskih političara koji zastupaju kosovske Albance u statusnim pregovorima. Kosovo će takođe biti jedna od glavnih tema razgovora koje će sa Štajnmajerom naredne srede u Berlinu voditi ministarka inostranih poslova Grčke Dora Bakojani.

XS
SM
MD
LG