Linkovi

Nafta danas prvi put u istoriji preskočila cenu od 96 dolara za barel


Nafta je danas prvi put u istoriji preskočila cenu od 96 dolara za barel, na vest o neočekivano oštrom padu rezervi u skladištima američkih rafinerija i objavljivanja podataka o snažnom ekonomskom rastu u SAD.

Poskupljenje - koje današnju cenu približava inflatorno prilagođenoj ceni od 101,70 dolara iz aprila 1980. godine - pogurano je i slabosću dolara posle odluke Federalnih rezervi da smanji kamatnu stopu za 0,25 odsto, na 4,5 proceneta, i saopštenja OPEK-a da je uzavrelo tržište petroleja van kontrole kartela. Laka američka nafta za decembarske isporuke dosegla je 96,24 dolara za barel. Severnomorski Brent se danas prodaje za rekordnih 91,63 dolara. U protekla dva dana nafta je poskupela za 4,15 dolara, ili skoro pet procenata.

Od početka godine cena nafte je skočila za više od 50 odsto, a samo tokom proslog meseca za 18 procenata gurana strahovanjima oko mogućih zagušenja u snabdevanju tokom predstojeće zime, špekulpativnim kupovinama i serijom rekordnih padova vredosti dolara. Cene se, preračunate prema inflaciji, sada približavaju vrhu dosegnutom na početku iračko-iranskog rata, ali je ekonomija najvećeg svetskog potrošača energije pokazala iznenađujuću otpornost na skupu naftu, beležeći zavidan rast u trećem kvartalu. Analitičari danas ne vide šta bi spečilo juriš nafte na cenu od 100 dolara, tim pre što geopolitički rizici ponovo jačaju.

XS
SM
MD
LG