Linkovi

Buš želi da Kongres odobri vojni budžet i nominaciju novog kandidata za Sekratara za pravosuđe


Predsednik Buš želi da Kongres koji predvode Demokrate, odobri njegov zahtev za vojni budžet i nominaciju novog kandidata za Sekratara za pravosudje. Pojedine Demokrate najavljuju da će glasati protiv predsednikovog kandidata za najviši pravosudni položaj, zbog njegovog stava prema jednoj tehici ispitivanja pritvorenika, koja bi mogla da se smatra mučenjem.

Predsednik Buš kaže da bi Kongres trebalo brzo da odobri dodatnih 46 milijardi dolara sredstava za ratove u Iraku i Avganistanu i druge potrebe nacionalne bezbednosti.

”Ova dodatna sredstva su kritična za naše trupe i članovi Kongresa ne bi trebalo da odu kući za praznik dok naši muškarci i žene u uniformi čekaju na neophodna sredstva.“

U govoru u Fondaciji «Heritidž», konzervativnoj političko-istraživačkoj organizaciji u Vašingtonu, predsednik je rekao da zna da ga neki ljudi optužuju da pokušava da uplaši Amerikance pričama o terorizmu. Medjutim, kako je rekao, njegovi protivnici ne mogu da pobede u ratu pukim željama da on nestane. Predsednik je rekao da deo te borbe podrazumeva moćnog sekretara za pravosudje, istakavši da je razočaran što kandidat koga je nominovao na taj položaj nije izabran više od 40 dana. Neke demokrate kažu da će glasati protiv sudije Majkla Mjukejsija zbog njegovog svedočenja u vezi sa tehnikom ispitivanja pritvorenika koja je zapravo simulacija davljenja. Mjukejsi je rekao da je ta praksa ”odvratna“, ali istovremeno kaže da ne zna da li se njome krše američki zakoni protiv torture. Predsednik Buš kaže da taj penzionisani sudija nije obavešten o tehnikama saslušavanja pritovrenika, jer je trenutno samo obični gradjanin, a materijali o kojima je reč su tajni.

”Pogrešno je da kongresni lideri uslove potvrdu nominacije sudije Mjukejsija njegovom spremnošću da se javno izjasni o detaljima tajnog programa o kojem nije informisan.“

Predsednik Buš je dodao da će to postaviti novi standard za potvrdu nominacije, koji ne bi mogao da zadovolji nijedan odgovorni kandidat, što bi značilo da zemlja ne bi imala sekretara za pravosudje u vreme rata. Demokratski senator Patrik Lihi je predsednik senatskog Odbora za pravosuđe.

”Mnogi od nas misle da bi kandidat za sekretara za pravosudje trebalo da osudi takvu praksu s obzirom da Sjedinjene Države u celosti i univerzalno osudjuju simulaciju davljenja američkih ili bilo čijih pritvorenika.“

Funkcioneri Bele kuće ističu kako su uvereni da će Mjukejsi biti postavljen na taj položaj, ako se bude glasalo u celom Senatu. Medjutim, njegova nominacija najpre mora da bude potvrdjena u senatskom Odboru za pravosudje, koji o tome treba da glasa u utorak.

XS
SM
MD
LG