Linkovi

Odbor za bezbednost saslušao direktora Uprave policije Veselina Veljovića


Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore danas su saslušali direktora Uprave policije Veselina Veljovića u vezi sa istragama o ubistvu Srđana Vojičića i napada na književnika Jevrema Brkovića i direktora Vijesti Željka Ivanovića. Sjednica je prekinuta, a njeni rezultati se različito tumače.

Predsjednik Odbora Dragan Kujović predložio je, a članovi Odbora prihvatili, da se prvo kontrolno saslušanje u istoriji crnogorskog parlamenta, koje je inicirala Socijaldemokratska partija, održi iz zatvorenih vrata.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović ranije je najavio da će na saslušanju selektivno saopštiti informacije o nekoliko policijskih istraga, jer je, kako je objasnio, "sa ranijih sjednica Odbora koje su bile zatvorene za javnost došlo do odliva podataka, čak i o osjetljivim temama". Poslanici opozicije nezadovoljni su napustili sjednicu, jer je Veljović, kažu, ispunio obećanje da će selektivno saopštiti informacije.

Predstavnik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić rekao je da je nezadovoljan rezultatima kontrolnog saslušanja.

“Razočaran sam sjednicom, jer je bilo selektivnog davanja informacija od predstavnika policije”, kazao je on.

Kadić je naveo da je jedino dobro što sjednica nije okončana, već samo prekinuta i što će u njenom nastavku možda doći do nekog napretka.

Predstavnik Srpske liste Dobrilo Dedeić rekao je da je stav te koalicije da policija nema rezultata kada su u pitanju istraga o ubistvu Vojičića i napada na Brkovića i Ivanovića.

On je kritikovao Veljovića zbog selektivnog iznošenja informacija, ali i dodao da SL zbog toga ipak neće tražiti ostavku direktora Uprave policije, jer je bilo "i iskrenih iskaza".

“Uvažajući činjenicu da će se sjednica nastaviti povodom slučajeva Vojičić i Brković, postoji mogućnost da pozitivni politički pritisak koji vrši ovaj Odbor urodi plodom i imamo malo bolje informacije”, kazao je on.

Dedeić je Jevrema Brkovića označio kao haotičnu kariku, jer je, tvrdi, dao jedan iskaz policiji, drugi medijima, a treći odboru.

Predsjednik Odbora Dragan Kujović zadovoljan je zbog prvog saslušanja. On kaže da na nadležne državne organe i ubuduće treba vršiti demokratski pritisak i da je za crnogorsku policiju slučaj napada na direktora Vijesti Željka Ivanovića zatvoren.

“Od Veljovića smo informisani da je slučaj Ivanović policijski završen i da je sada kod drugih nadležnih organa, dok slučaj Vojičić i Brković još nije”, kazao je Kujović novinarima.

On je rekao da je Veljović kazao da će policija u narednom periodu predano raditi na rasvjetljavanju ubistva Vojičića i napada na Brkovića.

Iako je ranije najavila da će zatražiti ostavku direktora Uprave policije, Srpska lista će još sačekati, kako bi vidjela šta će Veljović preduzeti povodom podataka i informacija koje je danas dobio od članova Odbora. Dodajmo da prvi čovjek policije nije bio raspoložen za susret sa novinarima.

Pojedini članovi skuštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu su u međuvremenu saslušali Brkovića, Ivanovića i Punišu Vojičića, rođaka ubijenog Srđana Vojičića.

XS
SM
MD
LG