Linkovi

Da li ste nekada čuli za «taksonomiju»? Ne, to nema nikakve veze sa taksama


To je naučna klasifikacija živih organizama i davanje latinskih imena novim vrstama. Osoba koja otkrije novu vrstu, ima čast da joj da ime, tako da sada postoje naučna imena kao što su npr. Mega-pno-saurus Ajvi. Nime, to je dinosaurus koji je dobio ime po Majku Ajviju. Po rečima Marka Ajzaka, koji klasifikuje naučna imena na svom vebsajtu, «Megapnosaurus» znači «veliki mrtvi gušter», tako da bi prevod celog imena bio «Veliki Mrtvi Gušter Ajvi».

Nove vrste ponekad dobijaju imena i po slavnim ličnostima. Kamp-sik-nemijus Čarli Čaplini Evenhis, je npr. muva koja je dobila ime po slavnom komičaru Čarliju Čaplinu. Kada ugine, ovaj insekt savije srednje noge ispod sebe na način koji podseća na poznat pačiji hod Čarlija Čaplina.

A od nedavno, dodeljivanje imena nekoj novoj vrsti postalo je još lakše. Više ne morate da otkrijete novu vrstu da biste imali privilegiju da joj date naziv, već možete da odete na aukciju Organizacije za divlji svet i da kupite pravo na imenovanje nove vrste. Društvo za očuvanje divljine sakupilo je 650 hiljada dolara pre dve godine na internet aukciji kada je prodalo pravo za ime nove vrste bolivijskih majmuna. A protekle nedelje, grupa pod nazivom Međunarodna konzervacija, prodala je prava za imenovanje deset novootkrivenih vrsta riba za 2 miliona dolara.

Još uvek nisu poznata imena pobednika na licitaciji, kao ni imena koja će biti dodeljena novim vrstama. Ali s obzirom da je jedna od riba nakazna ajkula koja puzi po dnu okeana koristeći grudna peraja, mi smo predložili naziv «Mora da postoji lakši način da se uhvati plen». Naravno, na latinskom.

XS
SM
MD
LG