Linkovi

Misija posade šatla na Međunarodnoj svemirskoj stanici puna uzbuđenja


Najpre su u subotu, astronauti Skot Parazinski i Daglas Vilok, radeći van stanice, izneli novi modul ”Harmoni“ iz tovarnog prostora šatla i spojili ga na privremenom mestu, dok ne stignu drugi moduli.

Harmoni je na zemlji bio težak 14 tona, a astronauti su ga iz tovarnog prostora premestili uz pomoć dizalice zvane ”robotska ruka,“ kojom su iz unutrašnjosti stanic upravljali drugi astronauti. Novi modul će uvećati prostor na stanici za 18 odsto. Isti par astronauta juče je učestvovao u pričvršćivanju 17 i po tona teškog rešetkastog nosača na kome su montirana dva ogromna krila sa solarnim ćelijama. Međutim, kada su počeli da razmotavaju krila astronauti su na njima otkrili oštećenje. Za sada niko ne zna šta je moglo da pocepa ivicu solarnog panela, a kontrolori leta su zaustavili razmotavanje dok ne procene oštećenje. Jedan od inženjera rekao je da drugi paneli proizvode dovoljnu količinu struje.

U nedelju, astronaut Parazinski uočio je metalne opiljke u motorizovanom zglobu kojim se postojeći solarni paneli okreću prateći sunce. Srećom, sam zglob je po svemu sudeći čist i funkcioniše kako treba, ali su inženjeri ipak ograničili njegovu upotrebu. NASA je produžila misiju za jedan dan kako bi se obavila detaljna inspekcija zgloba. Astronauti će poneti opiljke na zemlju radi analize. Sledeća poseta šatla planirana je za 6. decembar, kada će biti montiran evropski modul Kolumbo.

XS
SM
MD
LG