Linkovi

Evropska komisija upozorava na velike probleme na Balkanu


Evropska unija sada razmatra kako bi Srbiji mogao da se uputi pozitivan signal i mogućnost parafiranja Sporazuma o stabilizaciji uz uslovljavanje potpisa punom saradnjom sa Haškim trobunalom, piše danas dnevnik "Fajnenšel tajms Dojčland"

Pozivajući se na strateški dokument Evropske komisije o daljem širenju EU koji treba da bude objavlje naredne sedmice, FTD piše o zapadnom Balkanu u narednoj godini, Komisija upozorila da bi 2008. mogla da bude godina velikih problema u tom regionu.

"Dolazeća godina biće odlučujuća kada je reč o konsolidaciji prelaznog procesa na zapadnom Balkanu. Istovremeno je region suočen sa teškim problemima", piše list.

FTD prenosi procenu Komisije da se trenutno u svim zemljama regiona otvaraju problemi. Navodi se, pre svega, da je između Srba i Albanaca i dalje nerešen status Kosova, potom nesigurna evropska budućnost Srbije, problemi BiH na putu do države punog suvereniteta i nedelotvorne vlade u Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori. Načelno gledano, kako se ukazuje u dokumentu Komisije, na Balkanu je "potrebno više dijaloga i duha tolerancije".

Kada je reč o BiH, u izveštaju Komisije se, kako prenosi FTD, kritikuje "zapaljiva retorika vodećih političkih figura kojom je Dejton doveden pod znak pitanja i kojom su zaustavljene reforme". Konstatuje se, takođe, da nema napretka u reformi policije u BiH i da "funkcionisanje države u Bosni sprečavaju etničke napetosti".

U Srbiji "ekstremističke partije i nacionalistička retorika i dalje jako negativno utiču na ukupnu političku klimu". U Makedoniji su "česte napetosti i nedovoljna saradnja između političkih aktera nepovoljno uticali na normalno funkcionisanje institucija i zakočili
reforme".

Evropska komisija, kako se navodi u još neobjavljenom dokumentu, ocenjuje da je na Kosovu došlo do napretka u saradnji sa Haškim tribunalom, dok BiH i Srbija tek treba da dokažu da u potpunosti sarađuju sa Tribunalom, "što bi vodilo do hapšenja preostalih optuženih". Prema navodima nemačkog dnevnika, glavna tužiteljka Haškog
tribunala Karla del Ponte sastaće se ove sedmice sa komesarom za proširenje Evropske unije Olijem Renom.

"U Briselu se sada razgovara o tome kako bi Srbiji, uprkos razmimoilaženjima i imajući u vidu sukob oko nezavisnosti Kosova, mogao da se uputi mali pozitivan signal. Razmatra se mogućnost da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju parafira, a da konačno potpisivanje bude uslovljeno saradnjom sa Hagom", piše FTD.

XS
SM
MD
LG