Linkovi

Sukob Buša i većine u zakonodavnoj vlasti u vezi sa zakonima o budžetu


Demokrate, većina u oba doma Kongresa, oštro su odgovorile predsedniku Bušu na optužbe da zakonodavci nisu uspeli da usvoje važne budžetske zakone.

Predsednik je u Beloj kući optužio demokratsku većinu da traći vreme baveći se istragama, dok istovremeno ne uspeva da donese važne zakone, neophodne za finansiraje rada vlade i njenih službi. Mada je 2008. fiskalna godina počela prvog oktobra, zakon o budžetskim rashodima još nije stigao kod predsednika na potpis. Dok su republikanci bili većina - isti zakonodavni proces bio je spor, ali i oni i predsednik Buš sada čine sve što mogu da naglase da su za tekući zastoj proceduri zaslužne demokrate. Lider manjinskih republikanaca u Senatu, Mič MekKonel kaže:

«Jedno od osnovnih obećanja nove demokratske većine je da će oni funkcionisati na drugačiji način i da će obaviti posao na vreme. Ali, to se nije desilo. Planirali su da pošalju pojedinačne zakone o rashodima, ali se to nije desilo. Fiskalna godina se završila 30. septembra i nijedan zakon nije na predsednikovom stolu. Takvo licemerje me zapanjuje.»

Demokrate su uzvratile na kritiku, ostajući pri taktici ukazivanja na kontraste predsednikovog predloga budžetskog izdatka za rat u Iraku i predsednikovog veta na neke važne zakone poput onog koji ima za cilj finansiranje zdravstvenog osiguranja dece iz porodica sa nižim primanjima. Evo šta kaže lider većine u Senatu, Heri Rid:

«Prija nam što se borimo za prioritete Amerike. Neprijatno nam je da slušamo kritike od predsednika znajući da je glavni problem u Americi – to što ogromne količine vremena, truda i novca trošimo u haosu gradjanskog rata u Iraku, koji je destabilizovao region i umanjio naš ugled u svetskoj zajednici.»

Zakonodavci će sutra razmotriti meru koja bi obuhvatila zakone o troškovima Pentagona, Administracije veterana i troškove domaćeg zdravstva i odbrane. Medjutim, predsednik Buš već najavljuje veto na takvu meru, tvrdeći da demokrate žele da troškove vojnih operacija uslovljavaju njegovim potpisom na zakone o domaćoj potrošnji:

«Uložiću veto na takav zakonski prelog. Kongres bi trebalo da odobri svaki zakon zasebno na fiskalno odgovoran način, koji odražava sporazum zakonodavne i izvršne vlasti.»
Na konferenciji za novinare, vođa demokrata u Predstavničkom domu, Steni Hojer, optužio je predsednika da opstruira usvajanje zakona o zdravstvenom osiguranju dece - revidiranu verziju tog akta o kojoj raspravlja Senat. Hojer je apelovao da predsednik odustane od pretnje vetom:

«Mislim da su naši prioriteti na pravom mestu. Mi mislimo da američka javnost podržava naše prioritete i tražimo od predsednika da potpiše zakone koji će učiniti Ameriku jačom i boljom, koji će očuvati verovanje u naše veterane i vojsku, učiniti zemlju jakom, decu obrazovanom, a naše porodice zdravim.»

Predsednik Buš je juče optužio demokratske lidere, rekavši da su neodgovorni jer odlažu izjašnjavanje o njegovom zahtevu za 196 milijardi dolara, za američke vojne operacije u Iraku i Avganistanu. Demokrate kažu da se o tome neće izjasniti dok ne budu videli da predsednik Buš značajno menja svoju strategiju prema Iraku.

XS
SM
MD
LG