Linkovi

Najmanje 29 ljudi ubijeno u bombaškom napadu u Bakubi


Irački funkcioneri kažu da je bombaš samoubica na biciklu ubio najmanje 29 i ranio 20 ljudi, kraj jedne policijske baze u Bakubi, severno od Bagdada. napad je izvršen jutros, u trenutku kada su se policijski regruti okupljali radi obuke. Bakuba je glavni grad pokrajine Dijala, u kojoj su se poslednjih meseci pripadnici sunitskih plemena i ekstremista pridružili američkim i iračkim snagama u borbi protiv Al-kaide. Pored toga, policija je kraj Bakube pronašla 20 obezglavljenih tela.

U međuvremenu, iračko ministarstvo odbrane saopštilo je da je oslobođena grupa šeika iz Dijale, koja je dan ranije oteta u Bagdadu. Predstavnik ministarstva odbrane, generalmajor Mohamed al-Askari, nije izneo nikakve druge pojedinosti. Šeici su bili oteti neposredno posle sastanka sa jednim vladinim funkcionerom.

Nastavlja se kriza na granici sa Turskom

Turski državni mediji kažu da su vladine trupe opkolile oko stotinu kurdskih pobunjenika, u planinskom području jugoistočne pokrajine Hakari, kraj granice sa Irakom. Zvanična novinska agencija Anatolija saopštila je danas da su turske snage presekle pobunjenicima odstupnicu ka bazama u severnom Iraku. Turski ministar inostranih poslova ranije je izjavio da u borbama sa kurdskim pobunjenicima i teroristima, čije baze su u severnom Iraku, sve opcije ostaju otvorene.

Funkcioneri su još saopštili da je jedan turski vojnik poginuo danas, od mine koju su postavili pobunjenici, u istočnoj pokrajini Tunčeli, daleko na sever od iračke granice. Turska vojska takođe je saopštila da su njene snage, u nedelju, u Tunčeliju, ubile 15 pobunjenika iz Kurdistanske radničke partije.

XS
SM
MD
LG