Linkovi

Protesti u Banjaluci, parlament raspravlja o Lajčakovim merama


U organizaciji asocijacije nevladinih organizacija SPONA u Banjoj Luci je danas održan protestni miting u znak nezadovoljstva zbog poslednjih odluka visokog predstavnika Miroslava Lajčaka kojima su izmjenjeni zakon o radu Savjeta ministara BiH i poslovnik oba doma državnog Parlamenta.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Čurguz pozvao je predstavnike srpskih stranaka da poduzmu mjere kojima će se onemogućiti primjena Lajčakovih odluka. U protivno, kazao je Čurguz, predstavnici SPONE zatražiće povlačenje srpskih predstavnika iz institucija BiH i raspisivanje referenduma za izdvajanju RS iz BiH.

Obraćajući se okupljenim građanima predsjednik vlade Republike Srpske Milorada Dodik kazao je da je on kao i ostali srpski političari spreman da se suprotstavi odlukama visokog predstavnika, kojima je, kako je istakao, narušen ustavom garantovani princip ravopravnosti konstitutivnih naroda.

Prema procjenam na mitingu u najvećem gradu Republike Srpske okupilo se oko 5 hiljada građana, a cijeli događaj protekao je bez incidenata.

Osim u Banjoj Luci protestni mitinzi održani su i u ostalim gradovima i opštinam Republike Srpske.

Kada je u pitanju Federacija BiH događanje naroda u Republici Srpskoj dočekao je bez ikakvih komentara od strane predstavnika političkih stranaka.

Za sada se oglasio samo predsjednik Helsinškog komiteta BiH Srđan Dizdarević koji je održavanje mitinga nazvao opasnom prijetnjom.

“Danas će Bošnjaci i Hrvati biti u mišijoj rupi u Republici Srpskoj. Ovo je implicitna prijetnja nesrbima i to tako treba kazati, jer je to - to”, istakao je Dizdarević.

A u Banjoj Luci je počela i posebna sjednica Narodne skupštine na kojoj će se voditi rasprava o poslednjim mjerama visokog predstavnika.

Na preporuku vlade parlament će konačnu odluku o ovom pitanju donijeti nakon okončanja sjednice Savjeta za implementaciju mira u BiH koja će se održati u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG