Linkovi

Pokretanje programa za korišćenje energije dobijene iz čistih izvora


Džej Insli, kongresmen, demokrata i Breken Hendriks napisali su knjigu kojom žele da motivišu potrošače da koriste električnu energiju koja se dobija iz čistih izvora. U knjizi navode niz primera kompanija u SAD koje već koriste takav vid električne energije.

Autori knjige «Vatra svemirskog broda Apolo ili pokretanje programa za korišćenje energije dobijene iz čistih izvora u Americi», kongresmen Džej Insli ko-autor Braken Hendriks kažu da su razvijanje tehnologije za proizvodnju električne energije koja se dobija iz čistih izvora i zaustavljanje globalnog zagrevanja planete, dva najveća izazova sa kojima se današnje čovečanstvo susreće. U knjizi navode da se korišćenjem takve tehnologije i štedi električna energija.

«Amerika se nalazi pred novim trendovima u tehnologiji i ekonomiji – na isti način kao u doba svemirske trke. Ono što smo učinili sa projektom Apolo, možemo da učinimo na polju čiste električne energije.»

Bivši predsednik SAD Džon F. Kenedi je 1961. pokrenuo svemirski projekat Apolo i kao cilj postavio sletanje čoveka na mesec do kraja dekade, što je Amerika i uradila 20. jula 1969. Insli je član komiteta za energiju i trgovinu u američkom Kongresu i finansijer zakona o prirodnoj sredini pod nazivom Apolo energetski akt. On je takođe oštar kritičar politike Bušove administracije u vezi sa prirodnom sredinom, ali kaže da je privatni sektor ipak preduzeo velike korake ka razvijanju tehnologije za proizvodnju električne energije korišćenjem čistih izvora, što je otvorilo na hiljade novih radnih mesta.

«Privatni sektor će omogućiti da ova revolucija krene u pozitivnom pravcu. Ali, vlada može da obezbedi, tzv. znakove pored puta. Dakle, privatni sektor će biti vozač, ali vlada mora da omogući znakove ekonomiji.»

U knjizi se navode primeri brojnih preduzetnika koji doprinose proizvodnji električne energije koja se dobija iz čistih izvora, kao što su prozvođači sijalica koje troše malo energije, solarne energije, energija vetra, onih koji rade u svojim garažama ali i onih koji su zaposleni u sofisticiranim laboratorijama. Ko-autor knjige, Braken Hendriks je osnivač grupe za životnu okolinu, Apolo savez.

«Bitno je da nam daju ideje, kao npr. Feliks Krejmer, preduzetnik iz Kalifornije koji je svoju Tojotu pretvorio u električni hibrid.»

Još jedan primer je televizijska stanica u San Francisku koja kroz crtane filmove promoviše štednju električne energije.

«Svetlo je sve. Možda bi trebala da koristiš kompaktne fluorescentne sijalice. One su jeftinije i troše manje energije.»

A zanimljiva je i priča Dejvida Pirsa iz Silikonske doline u Kaliforniji koji pokušava da prodaje solarne ploče na veliko.

«Ovo je moja šesta tako reći, poslovna pustolovina, ali i najuzbudljivije tržište na kome sam do sada prodavao.»

Ko-autor Hendriks kaže,

«Mi gledamo na globalno zagrevanje kao na mogućnost da ponovo investiramo u našu ekonomiju i izgradnju novih tržišta. Shvatili smo da i u ovoj jako lošoj situaciji postoji ogromna mogućnost da se uradi nešto dobro, da se poboljšaju životi mnogih ljudi.»

U svom zaključku, autori navode da su imali poteškoća sa pisanjem knjige, jer su nove, loše, informacije o globalnom zagrevanju dolazile tolikom brzinom, da se konstantno javljala potreba za kreativnijim rešenjima.

XS
SM
MD
LG