Linkovi

Mohamed El Baradej: Ima dovoljno vremena za rešavanje iranske nuklerane krize


Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed El Bradej smatra da ima još dovoljno vremena za rešavanje spora u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

Prvi čovek Međunarodne agencije za atomsku energiju kaže da Iran u ovom trenutku ne poseduje neophono proceduralno znanje da napravi nuklearno oružje i dodaje da je cilj - sprečiti Teheran da u budućnosti dođe do njega.

"Mi ne govorimo o tome da Iran danas ima nuklearno oržje, mi pokušavamo da se osiguramo da su namere Teherana u budućnosti – u duhu mira".

Gostujući u emisiji Late Edition TV mreže CNN, El Baradej je upitan da li postoje dokazi da se u Iranu odigrava tajni program razvoja oružja.

"Ono što smo videli u prošlosti jeste da su pribavljene neke stvari koje nama nisu prijavljene. Prave se eksperimenti i upravo na tome sada radimo sa Iranom, da rasčistimo prošlost i sadašnjost. Međutim, još nisam dobio nikakvu informaciju da se u Iranu, u ovom trenutku, odigrava kompletni i aktivni program izgradnje nuklearnog oružja".

Iran i dalje tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodospku namenu i da služi za proizvodnju struje. Međutim, SAD upozoravaju da bi mirnodopski program mogao da bude maska za proizvodnju nuklearnog oružja, a predsednik Buš je više puta ponovio da bi Iran kojo ima nuklearno oružje mogao da dovede do Trećeg svetskog rata.

Gostujući u emisiji Face the Nation TV mreže CBS, predsednik senatskog Odbora za oružane snage, senator iz Mičigena Karl Levin, apelovao je na Belu kući da ublaži retoriku.

"Verujem da bi trebalo to da uradimo. Trebalo bi jasno da stavimo do znanja da uvek postoji vojna opcija ukoliko Iran odluči da stvara nuklearno oružje, ali bi trebalo da ublažimo reči, jer ovo što se sada čuje od predstavnika administracije, ova uzavrela retorika, ide u korist fanatika u Iranu".

Levin je još rekao da podržava odluku administracije da uvede jednostrane sankcije Iranu. Senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline - republikanac član odbora za oružane snage – kaže da predsednik nije imao izbora. On je u sitoj emisiji da u nekim zemljama, poput Rusije, nema političke volje da se izvrši multinacionalni pritisak na Teheran.

"Diplomatski napori da se kontroliše Iran moraju se nastaviti. Ta nastojanja moraju biti čvršća, a mi šaljmo pomešane signale. Ujedinjene nacije postaju neefikasne kada je reč o regulisanju odmetničkih režima, dok Rusija, što se mene tiče šalje pogrešne signale".

Senator Grejem je istakao da predsednik Buš nije prenaglasio pretnju koju predstavlja Iran sa nuklearnim oružjem i dodao da su predsednikovi potezi opravdani, jer – kako se izrazio – vreme ističe.

XS
SM
MD
LG