Linkovi

Ankara: Ne postoje planovi za nove razgovore o pitanju kurdskih pobunjenika


Turski i irački zvaničnici saopštili su da ne postoje planovi za dalje bilateralne razgovore o postizanju sporazuma o pitanju kurdskih pobunjenika iz Turske koji pribežište nalaze na severu Iraka. Turske vlasti odbacile su seriju predloga koje je juče podnela iračka delegacija na čelu s ministrom odbrane Abdelom Kaderom Jasimom, uz obrazloženje da bi trebalo previše vremena da bi se osetili bilo kakvi efekti.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan više puta je do sada ponovio da Ankara neće više tolerisati napade PKK koji se pripremaju i izvode sa severa Iraka, uglavnom nastanjenog Kurdima. Erdogan je pozvao na hitnu intervenciju američkih snaga u Iraku i iračkih vlasti ukoliko žele da budu izbegnuta turska vojna intervencija u oblasti Kurdistana, na severu Iraka.

Ankara traži da svi gerilci i vođe PKK-a budu predati Turskoj, kao i da njihovi kampovi budu zatvoreni. Iračke vlasti, međutim, odgovaraju da oni nemaju kontrolu nad tim područjem. Iračko-turski pregovori organizovani su uoči najavljene posete Ankari 2. novembra američke državne sekretarke Kondolize Rajs i regionalne konferencije na ministarskom nivou koja će biti održana 2. i 3. novembra u Istanbulu.

Turski parlament nedavno je, na predlog vlade te zemlje, donio odluku da se turskoj vojsci dozvoli izvođenje vojnih operacija na sjeveru Iraka, kako bi se neutralisali kampovi PKK.
Ta odluka važiće u narednih godinu, ali Turska zbog pritiska Vašingtona nije još odlučila da pošalje svoje trupe u Irak.

XS
SM
MD
LG