Linkovi

Boris Tadić pozvao Miroslava Lajčaka da još jednom preispita svoje najnovije mere


Novo zaoštravanje odnosa vlasti u Beogradu i visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, ali i upozorenje da Srbija ne sme dalje da pogoršava odnose.

Predsednik Boris Tadić pozvao je Miroslava Lajčaka da još jednom preispita svoje najnovije mere, jer za njih ne postoji saglasnost državnih organa Republike Srpske. Glas Republike Srpske mora da se poštuje i uvaži jer Dejtonski sporazum obavezuje da promena bilo kog principa mora biti potrvrđena konsenzusom sva tri konstitutiva naroda u BiH, navodi se u izjavi Tadića za medije i ističe da je Srbija, kao potpisnica mirovnog sporazuma u Dejtonu, privržena tom principu i da se zalaže za mir i stabilnost u čitavom regionu. Predsednik Srbije pozvao je Lajčaka da reaguje na neprimerene poruke koje pojedini funkcioneri BiH upućuju zvaničnicima Srbije, ocenio da neprimerene izjave koje sadrže pretnje nisu rešenje za novonastali spor i pozvao na smirivanje strasti i postovanje Dejtonskog sporazuma.

A ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je da vlada Srbije snažno podržava premijera Republike Srpske Milorada Dodika u nastojanjima da obezbedi funkcionisanje i status tog entiteta BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

A sa druge strane visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak izjavio je da poštuje odredbe Dejtonskog sporazuma i u razgovoru sa Radio Beograd pozvao na kompromis i političku odgovornost.

Posle najnovijeg zaoštravanja odnosa, ministar za rad Rasim Ljajić izjavio je da Srbija mora maksimalno da spusti loptu jer ne može da otvara previše frontova i ocenio kao neodgovorno prebacivanje lopti iz Beograda Sarajevu i obrnuto. Sada bi trebalo da se fokusiramo, rekao je Ljajić, na nekoliko značajnih problema za našu zemlju, a to su Kosovo, Evropska unija i Haški tribunal.

Igor Davidović: Odluke Lajčaka izazvale visoku političku napetost u zemlji

Igor Davidović, šef pregovaračkog tima BiH za pridruživanje Evropskoj izjavio je da će domaći političari uložiti napore da bude prevaziđena kriza nastala posljednjim odlukama visokog predstavnika, ali i da i međunaroda zajednica u BiH mora da uloži "jednak kvantum napora".

Prema negovim riječima posljednje odluke Miroslava Lajčaka izazvale visoku političku napetost u zemlji, te dodao da jedini konstruktivni pristup rješenju može biti uzajamni kompromis svih aktera političke krize u BiH.

“Samo razmno rješenje, može BiH iz sadašnje faze napetosti dovesti do konstruktivnog pristupa i saradnje“, zaključio je Davidović.

A u cilju razrješenja nesporazuma između političkih lidera Republike Srpske i visokog predstavnika u Banjoj Luci danas je održan i sastanak pravnih eksperata ovog entiteta i Kancelarije visokog predstravnika.

Ako je suditi prema izjavama koje su date nakon sastanka onda izgleda daobe strane žele da se pronađe izlaz iz sadašnje krize.

Milorad Mikeš, pravni stručnjak Saveza nezavisnih socijaldemokrata smatra da je nakon današnjeg sastanka jasno da Visoki predstavnik nije imao loše namjere.

“Mislim da se u ovom slučaju radilo i o nedostatku komunikacije i nedovoljnom razumjevanju odluke visokog predstavnika“ kazao je Mikeš. On je dodao da se nakon trosatnih razgovora došlo do puta koji bi omogućio da se s pravnog gledišta postojeća situacija prevaziđe.

Blagi optimizam izrazio je i zamjenik visokog predstavnika Ivan Bušnijak.

“Jasno smo kazali da je naša izlazna pozicija da se odluka visokog predstavnika ne može povući ili mijenjati, ali tokom sastanka tražene su mogućnosti da se ova situacija prevaziđe”, dodao je Bušnijak.

“Izvjesnih primjedbi na Lajčakove odluke je bilo, ali jedino visoki predstavnika može reči da li će ih prihvatiti“, zaključio je zamjenik visokog predstavnika.

Preporuke pravnih stručnjaka Vlada Republike Srpske razmotriti će na sjednici u ponedeljak, 29 oktobr, a on njenog stava će zavisti i ishod vanredne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske čije je zasjedanje zakazano za isti dan.

Na smirivanju napetosti u BiH, izazvanih odlukama visokog predstavnika, angažovao se i prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović. Na njegovu inicijativu u Mostaru bi sutra trebalo doći do susreta liderav svih relevantnih stranak u BiH s visokim predstavnikom, kako bi se otvorio dodatni prostor za razgovore o trenutnoj situaciji u BiH.

XS
SM
MD
LG