Linkovi

Ban Ki Mun: Politička situacija u BiH može da ugrozi Dejtonski sporazum


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun ocenio je da politička situacija u BiH može da ugrozi Dejtonski sporazum i destabilizuje regiju. On je pozvao političare u BiH da pokažu uzdržanost i podrže rad visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

Republika Srpska ne prihvata Lajčakove mere po cenu kažnjavanja Dodika

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da vlast Republike Srpske neće prihvatiti nametnute odluke visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, po cenu da prema njemu budu preduzete sankcije.

"Ovde, naprosto, ne stanuje grupa poslušnika i klimoglavaca međunarodne zajednice, taman ona bila i Amerika", kazao je Dodik za Televizju RS, odgovarajući na poziv američkog ambasadora u BiH čarlsa Ingliša vlastima RS da prihvate Lajčakove mere.

On je istakao da vlast u Republici Srpskoj "ne može prihvatiti kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava" i da zato neće odustati od svojih stavova.

Navodeći da već nekoliko dana ima intezivne kontakte sa ambasadorom Inglišom, Dodik je kazao da "ne može da veruje da ambasador na ovaj način pokazuje odnos prema njihovim sastancima".

Premijer Republike Srpske je dalje kazao da vlasti ovog entiteta nisu izazvale nikakav sukob niti su uradile bilo šta što je izvan demokratske prakse.

"Narod u Republici Srpskoj mora da zna da ova generacija političara želi samo da vodi odgovornu politiku i zato ne može da prihvati ovako bezočno kršenje ustava i Dejtonskog sporazuma, a pogotovo ne treba prihvatiti ovako drske pretnje koje dolaze od strane američkog ambasadora, bez obzira što je on američki ambasador", naglasio je Dodik.

Američki ambasador u BiH čarls Ingliš pozvao je Dodika i rukovodstvo Republike Srpske da prihvate Lajčakove mere "onakvim kakve jesu".

"Sukob sa visokim predstavnikom je i sukob sa SAD. Interes Amerike je bezbednost i stabilnost BiH i to smo spremni da branimo", kazao je Ingliš u intervjuu novinskim agencijama iz BiH. On je upozorio da će "nastavili se ići putem sukoba, reagovanje SAD biti brzo i snažno".

Dodik je odgovorio da "povlačenja nema i da vlasti u Republike Srpske neće odstupiti" dodajući kako su entitetske vlasti poslednjih dana pokušale da vode dijalog sa visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom. Prema njegovim rečima, "ovakva bezočna pretnja još nije viđena na ovim prostorima u poslednjih deset godina".

"Oni se bave insinuacijama, prave priče o nekim zaverama koje uopšte ne postoje, ne dozvoljavaju nam da mislimo svojom glavom, jer smatraju da će tom količinom pritiska rešiti neka pitanja pa i ovo", naveo je premijer Republike Srpske.

Navodeći da poštuje SAD, ali da nije kriv "što im mnoge stvari ne idu u svetu", Dodik je istakao da vlasti u Republici Srpskoj pokušavaju da odbrane svoje elementarno pravo na demokratski izbor. Ističući da u Republici Srpskoj "nije razbijen nijedan prozor niti će se razbiti", on je poručio da Republika Srpska ima pravo na demokratski izbor, odnosno opoziciono delovanje. Prema njegovim rečima, Savez nezavisnih socijaldemokrata će otići u opoziciju na državnom nivou ukoliko ne uspe ubediti međunarodne predstavnike da promene svoj stav.

Visoki predstavnik u BiH je prošle sedmice nametnuo odluke kojima je naložena promena u donošenju odluka u Savetu ministara i parlamentu BiH, što je u Republici Srpskoj protumačeno kao antidejtonsko i antiustavno delovanje kojim je u značajnoj meri redukovano entitetsko glasanje i otvorena mogućnost preglasavanja jednog naroda.

Osim američke ambasade u BiH, Lajčakove mere podržale su i britanska, nemačka i francuska ambasada, dok je iz ruske ambasade u Sarajevu najavljeno da će na narednoj sednici Saveta za implementaciju mira otvoriti raspravu o najnovijim merama i prekoračenju ovlaštenja visokog predstavnika.

XS
SM
MD
LG