Linkovi

Američki rat protiv terora mogao bi do 2017. da košta dva i po biliona dolara


Ekonomski savetnici američkog Kongresa upozoravaju da bi cena rata protiv terora mogla da se kroz deset godina popne na više od dva biliona dolara. Pošto se veći deo tih sredstava pozajmljuje u inostranstvu, nestranačko Budžetsko odeljenje Kongresa kaže da bi otplate trebalo započeti već sada.

Budžetsko odeljenje Kongresa kaže da rat u Iraku, Avganistanu i druge antiterorističke operacije, od septembra 2001. godine, već kotaju Sjedinjene Države više od 600 milijardi dolara. Više od 450 milijardi potrošeno je na Sjedinjenim Državama predvođeni rat u Iraku. Predsednik Buš je sada tražio dodatnih 160 milijardi dolara za Irak, za 2008. fiskalnu godinu. Gnevne demokrate u Kongresu kažu da to daleko prevazilazi početnu procenu predsednika Buša od 50 milijardi dolara za čitavu iračku operaciju.

Piter Orsag, direktor Budžetskog odeljenja Kongresa, koje ima savetodavnu ulogu o finansijskim pitanjima, predstavio je zakonodavcima dva različita scenarija za buduće finansiranje ratova u Iraku i Avganistanu, kao i drugih troškova u borbi protiv terorizma. Proračuni su zasnovani na značajnom smanjenju američkih snaga u pomenute dve zemlje, do 2010. i do 2013. godine, od sadašnjih oko 200 hiljada na izmedju 30 i 75 hiljada vojnika:

”Uključujući ranije troškove i predviđene izdatke, prema ova dva scenarija, ukupni troškovi za američke operacije u Iraku, Avganistanu i ostale operacije u ratu protiv terorizma, porasle bi do 2017. godine na između 1200 milijardi i 1700 milijardi dolara.“

Većina tih troškova finansira se putem pozajmica, što dodaje nove milijarde u vidu kamate. Orsag je upozorio da će neprestano pozajmljivanje znatno povećati troškove. Demokrate u Kongresu kritikovale su Bušovu administraciju što nije poslala svog predstavnika da odgovara na pitanja zekonodavaca. Predstavnica Bele kuće, Dejna Perino, odbacila je procenu od 2400 milijardi dolara kao ”daleko preuranjenu“ i branila troškove za globalni rat protiv terora kao ulaganje u bezbednost Amerike.

XS
SM
MD
LG