Linkovi

Glavna tužiteljka Haškog tribunala u dvodnevnoj poseti Beogradu


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte sastala se danas u Beogradu sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem. Del Ponteova je tim susretom počela dvodnevnu posetu Beogradu tokom koje će sa zvaničnicima Srbije razgovarati o saradnji s tim međunarodnim sudom za ratne zločine. Haška tužiteljka je nakon susreta sa Ljajićem razgovarala i sa tužocem za ratne zločine Vladimirom Vukčević. Nakon tih susreta nisu predviđene izjave za novinare.

Del Ponteova će se sutra sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom i učestvovati na seminaru Parlamentarne skupštine NATO na kojem će govoriti o Haškom tribunalu i nasleđu prošlosti.

Poseta Karle del Ponte Beogradu najavljena je 15. oktobra u Luksemburgu kada je glavna haška tužiteljka u pisanoj izjavi dostavljenoj šefovima diplomatija EU navela da je saradnja vlasti Srbije s tim sudom u poslednjih godinu dana poboljšana ali da je još
nedovoljna.

"Potvrđujem da je situacija danas bolja nego pre godinu dana. Međutim, saradnja je još isuviše spora i nedovoljna", navela je Del Ponteova.

Ona je naglasila da je "činjenica da je Ratko Mladić i dalje na slobodi i posle svih obećanja i izjava datih tokom godine, jasan dokaz da je saradnja nedovoljna".

Karla del Ponte je evropskim ministrima tada prenela da će ponovo doći u Beograd 25. i 26. oktobra da bi procenila napredak u saradnji, kao i da će u Beograd opet ići pre nego što u decembru o tome izvesti Savet bezbednosti UN.

XS
SM
MD
LG