Linkovi

U američke bioskope stigao film Pitera Berga "The Kingdom"


Prošlog vikenda u američke bioskope stigao je film Pitera Berga "The Kingdom". Priča o terorističkom napadu na naselje u Saudijskoj Arabiji u kome žive Amerikanci donela je na veliki ekran mnogo drame i pomešanih emocija, i zaradila 17 miliona dolara za prva tri dana prikazivanja.

Teroristi su pobili više od stotinu Amerikanaca u jednom naselju u Saudijskoj Arabiji. Šok od ovog napada odjekuje zvaničnim Vašingtonom. Kada stignu u Rijad, spcijalni agent Ronald Fluri i njegov tim forenzičara suočeni su sa otporom saudijske Vlade.

Tim FBI-a dobija dozvolu da poseti mesto zločina, ali mu nije dozvoljeno da obavi forenzičku istragu. Saudijski pukovnik Feris al-Gazi koga igra Ašraf Barom dobija zadatak da pazi na Amerikance. Posle nekog vremena, između dvojice ljudi razvija se prijateljstvo, pošto njihova zajednička posvećenost borbi protiv terorizma prelazi etničke granice.

Reditelj Piter Berg bavi se mnogim pitanjima u ovom filmu. "The Kingdom" počinje kao miran, ali opet vrlo napet triler. Rat oko nadležnosti i diplomatske tenzije prete da eksplodiraju svakog trenutka, radi se o emotivnoj priči o bolu žrtava i potrebi za osvetom, kao i o izopačenom terorističkom konceptu žrtvovanja.

U poslednjih 30 minuta, film se pretvara u nemilosrdnu pucnjavu koja gledaoce ne ostavlja ravnodušnim.

Izvanredna glumačkapostava doprinosti kredibilitetu i dubini zapleta. Dobitnik Oskara Džejmi Foks tumači ulogu specijalnog agenta Ronalda Flurija, Dženifer Garner igra patologa Dženet Mejs, dok se nagrađivani veteran Kris Kuper pojavljuje u ulozi Grenta Sajksa, stručnjaka za eksplozive.

Bez obzira što je Piter Berg uspeo da napravi solidan balans između američkog kaubojskog mentaliteta s jedne i isključive saudijske kulture s druge strane, intenzitet borbi je povremeno preteran. Ponekad se čini kao da je u pitanju "pucačka" video igra, u kojoj se uz bljesak oružja, krv i užas bude ljudski ubilački instinkti.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG