Linkovi

Izložba u Kongresu nagoveštava razvoj tehnologije vodoničnih ćelija


Mnogi eksperti predviđaju da će svetska privreda narednih decenija nastojati da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva i da će se sve više oslanjati na vodonik. Nedavna izložba u Vašingtonu pokazala je šta bismo mogli da očekujemo u bliskoj budućnosti.

Su Kerol, iz Martinsburga, u državi Zapadna Virdžinija, nedavno je provozala jedan automobil na vodonično-električni pogon.

”Malo je teži od automobila kakve obično vozim, ali lako bih se navikla na to. Vožnja je glatka i vrlo tiha.“

Na kongresnoj izložbi vodoničnih gorivnih ćelija, Dženeral motors je prikazao svoj prototip - Hajdrodžen tri. Inženjer Metju Atvel objasnio je šta se nalazi pod haubom:

”Pre svega - nema nikakvog motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Iako kao izvor energije koristimo vodonik mi ga ne sagorevamo.“

Iz izduvne cevi ovog vozila izlazi vodena para, umesto ugljendioksida i drugih štetnih gasova. Ali stručnjaci kažu da vozilo na vodonik verovatno neće tako brzo rešiti pitanje zagađivanja vazduha. Deron Lovas vodi kampanju za čista vozila, u okviru Saveta za odbranu prirodnih izvora:

”Jedna od prvih prepreka je konstruisanje vozila sa adekvatnim rezervoarima za vodonik, kao i cena proizvodnje samih vodoničnih ćelija.“

Druga prepreka je infrastruktura, odnosno izgradnja pumpi za snabdevanje vodonikom. Ali šansa da provozaju vozilo na pogon vodonikom navela je mnoge prolaznike pa i članove Kongresa da posete izložbu postavljenu u jednoj od kongresnih zgrada. Bob Rouz je izvršni direktor Američkog saveta za vodonične ćelije, privredne grupe koja je organizovala izložbu:

”Ovde su izloženi relativno novi proizvodi koji sve više privlače pažnju na tržištima širom sveta.“

Američka firma Junajted teknolodžis nekada je proizvodila vodonične ćelije za američki svemirski program. Od tada, firma je razvila sisteme za snabdevanje strujom velikih potrošača, kao što su škole i vojne baze. Njena kompanija UTC razvija vodonične ćelije za automobile, autobuse i druga vozila masovnog prevoza, koja inače oslobađaju velike količine štetnih gasova.

”Veoma smo uzbuđeni. Imamo jedan vodonični autobus u našoj matičnoj državi Konektiket. A u ponedeljak smo pustili u rad drugi takav autobus u Belgiji.“

Vodonične ćelije mogle bi uskoro da nađu primenu i u elektronici široke potrošnje. Jedna kompanija razvija takvu ćeliju za napajanje mobilnih telefona. Privrednici predviđaju da će upotreba takvih ćelija u svetu neprestano rasti. Oni pozivaju Sjedinjene Države da obezbede veća sredstva za razvoj, uvedu porske olakšice i usvoje primenu vodoničnih ćelija u državnim projektima.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG