Linkovi

Kina uspešno lansirala "Čange -1" prvi satelit za istraživanje Meseca


Prvi kineski satelit "Čange -1" za istraživanje Meseca uspešno je lansiran u sredu s kosmodroma Sičan, na jugozapadu Kine, saopštio je Kineski centar uprave leta. Start "Veliki pohod" izveden je prema planu, u 18 sati i pet minuta po lokalnom vremenu.

Satelit "Čange-1", koji nosi mitsko ime devojke koja je, prema legendi, ispila eliksir besmrtnosti i odletela na Mesec, treba da savlada više od milion kiloetara kosmičkog prostranstva da bi stigao do Meseca, izjavio je uoči leta glavni konstruktor satelitskog sistema za sondiranje Meseca Sun Čedžou.

Prema programu leta, satelit će ući u orbitu Meseca 5. novembra. Da bi dostigao odredjenu orbitu, on će tokom leta 10 puta menjati putanju, četiri puta povećavati brzinu, a tri puta korigovati orbitu i tri puta izvesti kočenje u blizini Meseca. Na taj način "Čange-1" će po broju promena putanje postići rekord u istoriji kineske kosmonautike, navela je agencija RIA Novosti.

Prvi snimci Meseca treba da na Zemlju stignu u novembru. Planirano je da satelit u Mesečevoj orbiti provede godinu dana, a zatim da padne na Mesec. Iako Kina šalje prvi satelit na Mesec, zemlja koja se polako svrstava u tzv. kosmičke države, nazvala je krater na Mesecu po imenu Kineza Van Hua, po predanju, prvog kosmonauta na svetu.

Provincijski činovnik po imenu Van Hu odlučio je pre 600 godina, u vreme dinastije Ming, da leti u kosmos pomoću dva zmaja i 47 raketa napunjenih prahom. Rakete su eksplodirale i sagorele. Kada se slegao dim, niko nije mogao naći Hua, pa se verovalo da je na Mesecu.

XS
SM
MD
LG