Linkovi

Robert Gejts razgovarao sa saveznicima u NATO o Avganistanu


Na sastanku u Holandiji, sa ministrima odbrane zemalja članica NATOa, američki sekretar za odbranu Robert Gejts pozvao je kolege da ispune svoja obećanja o povećanju broja svojih vojnika u Avganistanu.

Sekretar Gejts pokazuje sve manje strpljenja prema saveznicima u NATOu zbog neispunjavanja obećanja datih na samitu alijanse, pre 11 meseci. To osećanje izrazio je u ponedeljak, na sastanku u Kijevu, sa ministrima odbrane zemalja jugoistočne Evrope, koje su članice NATO ili žele da se učlane.

”Nisam zadovoljan što savez, čije članice broje više od dva miliona vojnika, mornara, marinaca i vazduhoplovaca, nisu u stanju da odvoje skromne resurse koje su obećale za Avganistan.“

Većinu stranih trupa u Avganistanu sada čine američki vojnici. Gejts je rekao da su u Avganistanu trenutno najpotrebniji vojni instruktori za obuku avganistanske vojske, kao i osoblje u timovima za obnovu unutrašnjosti zemlje. Američki funkcioneri takođe kažu da su snagama NATOa u Avganistanu potrebne transportne letelice i veća fleksibilnost u upotrebi snaga iz različitih država. Prema pravilima alijanse, zemlje mogu da ograničavaju kako će njihove snage biti upotrebljene, što znači da ponekad vojnici ne mogu da urade sve ono što bi neki komandant želeo. Funkcioneri kažu da je NATO u stanju da sprovodi sve vojne operacije u Avganistanu, ali da teret tih operacija često pada na manji broj država.

Ministri odbrane NATOa možda će razgovarati i o tome šta učiniti sa sve obimnijom proizvodnjom maka u Avganistanu. Uništavanje maka ne spada u obavezu NATOa, ali američki funkcioneri kažu da trgovina narkoticima predstavlja krupan izvor finansija za pobunjenike u toj zemlji. Uprkos tome, oni kažu da bi uništavanje polja pod makom bila poslednja mera, jer bi to teško pogodilo zemljoradnike koji žive od prodaje maka. Oni kažu da je potreban kompleksniji pristup problemu, koji bi obuhvatio obrazovanje, a možda i subvencije poljoprivrednicima, kako bi gajili druge useve, kao i razbijanje mreža za preradu maka i prodaju narkotika na svetskim tržištima.

XS
SM
MD
LG