Linkovi

Broj stanovnika južne Kalifornije, koji su pobegli pred naletom požara, porastao na 500.000


Poslednji podaci sa terena govore da je oko 1.300 kuća izgorelo u seriji požara koji istovremeno besne na ogromnom području oko grada San Dijego u južnoj Kaliforniji. Ipak, do sada su zabeležene samo dve žrtve požara, dok je 40 osoba, uključujući i 12 vatrogasaca povredjeno u trodnevnim borbama sa vatrom na 17 istovremenih žarišta.

U neposrednoj opasnosti, upozoravaju vlasti u Kaliforniji, nalazi se još oko 50.000 objekata, što je guvernera te države Arnolda Švarcenegera naterao da u čak sedam okruga proglasi vanredno stanje. Odluka o uvodjenju vanrednog stanja u čitavoj Kaliforniji došla je iz Bele kuće, pošto je američki predsednik na teren poslao ministra unutrašnjih poslova Majkla Čertofa i šefa službe za hitne slučajeva Dejvida Paulsona.

"Molimo se za one koji su izgubili domove ili bili prinudjeni da ih, zbog sopstvene bezbednosti, napuste. Nažalost, vremenska prognoza danas ne izgleda niša bolje nego juče", rekao je Četrof po dolasku u Kaliforniju.

Suvo i toplo vreme, dugotrajna suša, kao i topli vetar "Santa Ana" doneli su dodatne probleme vatrogascima koji, suštinski, ne uspevaju da se izbore sa stihijom, koja je do sada poharala 150.000 hektara makije.

Na gašenju požara angažovano je oko 6.000 vatrogasaca iz nekoliko saveznih država i oko 800 pripadnika američke nacionalne garde, čiji je zadatak da organizuju evakuaciju stanovništva u prihvatne centre. Osim kalifornijskih, u gašenju požara učestvuju i vatrogasci još nekoliko saveznih država, uključujući Nevadu i Arizonu, te brojni protivpožarni avioni, helikopteri i teske gradjevinske mašine.

Kako se navodi u brojnim izveštjima, požari su posledica dugotrajne suše i visokih temperatura koje mesecima vladaju u Kaliforniji.

XS
SM
MD
LG