Linkovi

Naredna runda direktnih pregovora o Kosovu 5. novembra u Beču


Posrednička "trojka" Kontakt grupe danas je u Beču "saslušala i verodostojno zabeležila odgovore" delegacija Beograda i Prištine na podnesene "tačke za raspravu" s ciljem da se "utvrde područja sporazuma koja mogu voditi rešenji kroz pregovore" za status Kosova.

U saopštenju "trojke" Kontakt grupe, koje je objavio Savet ministara Evropske unije u Briselu, navodi se da je "trojka" predočila te tačke za razmatranje najpre u odvojenim susretima s delegacijama Beograda i Prištine, a "u cilju dodatne rasprave o područjima dogovora u stavovima dveju strana".

"Trojka" je, kako je istaknuto, potom omogućila višečasovne neposredne pregovore dve strane "o konačnom statusu (Kosova) i mogućim područjima sporazuma izmedju strana".

To je "trojka" učinila s rešenošću da bude "snažna i aktivna u traganju za rešenjem" za status Kosova, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se naredni sastanak "trojke" Kontakt grupe i delegacija Beograda i Prištine održati 5. novembra u Beču.

U saopštenju se navodi da su dve strane potvrdile da će se držati obaveze uzdržavanja od bilo kakvog provokativnog čina ili saopštenja koji mogu ugroziti bezbednost i stabilnost regiona ili procesa pod okriljem "trojke".

"Trojka" je izrazila nadu da će se izbori na Kosovu, 17.novembra, održati uz puno učešće svih zajednica i u miru i redu, podsetivši da su to zatražili i šefovi diplomatija Kontakt grupe na sastanku 27. septembra.

Posrednička trojka je "podsetila obe strane" da će proces koji ona vodi, biti "zaključen izveštajem Kontakt grupe generalnom sekretaru UN 10.decembra".

Srpsku delegaciju na sastanku u Beču predvodili ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, dok su Prištinu predstavljali predsednik Fatmir Sejdiu, premijer Agim Čeku, predsednik parlamenta Kolj Beriša, Hašim Tači i drugi politički prvaci.

Posredničku "trojku" Kontakt grupe čine predstavnik EU Volfgang Išinger, zvaničnik SAD Frenk Vizner i ruski diplomata Aleksandar Bocan-Harčenko.

Nesuglasice pregovarača

Zapadne agencije, poput AP-a, akcenat su bu svojim izveštajima stavile na razmenu oštrih reči koje sugerišu proglašenje nezavisnosti ukoliko pregovori neurode plodom.

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu rekao je novinarima da je današnji sastanak u Beču "na žalost završen uz potpuno neslaganje i naglasioje razlike" u odnosu na stavove Srbije, koja insistira na tome da zadrži barem formalan suverenitet nad pokrajinom. Sejdiu je optužio Beograd da svojim opiranjem podsecha na politiku Slobodana Miloševicha.

Kosovski premijer Agim Čeku je rekao da su "stavovi dve strane suviše udaljeni".

Jeremić: Besmisleno oročavanje pregovora

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić je izjavio nakon dašanjeg trećeg direktnog susreta sa kosovskim Albancima u Beču da su pregovori bili izuzetno teški.

"Mislim da nakon ove runde možemo da kažemo da se proces nastavlja, jutros je izgledalo kao izuzetno teško, postavljalo se pitanje kako možemo da nastavimo ako se krene ovim pravcima ali posle popodnevne sesije možemo da kažemo da se proces nastavlja", rekao je Jeremić novinarima.

On je naveo i da je beogradska strana iznela duboke rezerve prema nekim od 14 tačaka koje je danas predstavila medjunarodna posrednička "trojka".

Jeremić je precizirao da je Beograd otvorio diskusiju po dva pitanja i to - "da li se nalazimo ili ne u okviru Rezolucije 1244 i da li bilo ko ima pravo da preti unilateralnim aktima".

"Srpska strana je insistirala da čuje od kosovskog tima da li prihvata stav koji je prihvatila i 'trojka' a to je da je ovaj proces definisan Rezolucijom 1244 i da li tražimo rešenje u okviru te rezolucije", rekao je Jeremić.

Što se tiče jednostranih akata, Jeremić je pojasnio da se Beograd pozvao na dokument Albanaca u kojem stoji da bilo kakvi jednostrani akti ne vode miru i stabilnosti, gde je istaknuto da se Beograd apsolutno slaže sa takvim stavom i da to treba uvrstiti.

"Mi smo izrazili naše čvrsto uverenje da ne možemo nastaviti proces ka kompromisnom rešenju ukoliko kao integralni element jedne strane bude pretnja unilaterlanim rešenjima", naveo je Jeremić.

On je dodao da je srpska strana zahtevala da "ta tačka bude stavljena na papir kao element saglasnosti".

Jeremić je naveo da je bilo reči o statusu i da su otvorena konkretna pitanja koje su nadležnosti koje Beograd želi da zadrži i šta tu nudi kosovskim Albancima.

"Nije bilo lako, ali postoji pozitivan moment, nije veliki, ali pozitivan, nastavljamo da se krećemo", rekao je Jeremić i dodao da je Beograd skrenuo pažnju da "bilo kakvo veštačko oročavanje nema smisla i da ne pomaže u nalaženju rešenje".

"Ne želim da širim optimističko raspoloženje, ali krećemo se prema pronalaženju kompromisnog rešenja", zaključio je Jeremić.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić je rekao da su današnji razgovori bili važni i da je "postojala je opasnost da se proces sa osnovne teme pregovora o statusu pomeri i izmesti na temu odnosa Beograda i Prištine".

"Stavili smo do znanja da to treba da se vrati u okvire Rezolucije 1244, znači ako se vraća u okvire Rezolucije mi razgovaramo o statusu, razgovor o odnosima Srbije i Kosova može biti deo rešenja statusa. Ako budemo rešili status, razume se da će biti saradnje koja je institucionalno odredjena", rekao je Samardžić.

On je istakao da je "glavna stvar sam status" i da je "insistiranje na rezoluciji od krucijalne je važnosti".

"Nismo dobili jasan odgovor od albanske strane da li je reč o rezoluciji, o nekom novom procesu", rekao je Samardžić i dodao da je "trojka" "redefinisala stav oko rezolucije".

Samardžić je takodje dodao da je bilo reči o statusu, ali da Beograd nije uspeo da privoli kosovske Albance da govore o toj temi.

Prema njegovim rečima, prištinski tim je izbegao odgovor o nadležnostima Srbije u oblasti spoljne politike, već je izneo koncept nezavisnosti.

Na današnjem sastanku nije bilo reči o dokumentu "trojke" od 14 tačaka i, kako je rekao Samardžić, o tome će se razgovarati na narednom sastanku.

"Nadamo se da ćemo nastaviti razgovor o toj temi i o našem predlogu i da će to dovesti do nekih zajedničkih elemenata", rekao je Samardžić.

On je rekao da ne treba očekivati veliki napredak u pregovorima do 10. decembra, kada posrednička "trojka" treba da dostavi izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

"Ako uspemo da se pomerimo sa mrtve tačke, može se očekivati napredovanje", ocenio je Samardžić.

Samardžić je, takodje, ocenio da je papir "trojke" bio preuranjen, jer dve strana nisu uspostavile zajedničke elemente oko statusa.

XS
SM
MD
LG