Linkovi

U sukobima u blizini iračko-turske granice poginulo 23 kurdskih pobunjenika i 12 turskih vojnika


U sukobima u blizini iračko-turske granice poginulo je 23 kurdskih pobunjenika i 12 turskih vojnika, saopštio je danas generalštab turske vojske. Izvori iz turskih bezbednosnih snaga su rekli i da je danas u istoj oblasti u eksloziji mine u autobusu poginula jedna osoba, dok je osam ranjeno. Za sada nije poznato da li su žrtve civili ili pripadnici snaga bezbednosti.

Generaštab turske vojske je naveo da se borbe u planinskoj oblasti uz granicu s Irakom nastavljaju. Izvori iz bezbednosnih snaga ranije su rekli da je u sukobima poginulo 12 turskih vojnika. Pro-kurdski mediji prenose da je su kurdski pobunjenici saopštili da imaju i taoce.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan najavio je danas održavanje hitnog sastanka sa vrhom vojske i vladinim zvaničnicima zbog sukoba sa kurdskim pobunjenicima. Turska vlada je pod velikim prtiskom javnosti i uticajne vojske da pošalje trupe u severni Irak kako bi se sukobili s kurdskim pobunjenicima koji tamo imaju baze, a u Turskoj sprovode terorističke napade.

Turski parlament je prošle nedelje ovlastio vojsku za prekogranične akcije u severnom Iraku, ali se tome, uz ocenu da će se destabilizovati region, protive SAD, saveznik Turske, i vlada u Bagdadu. Kurdski zvaničnik u Iraku rekao je danas da je turska vojska grantirala iračke oblasti uz granicu s Turskom.

Lider autonomne kurdske oblasti u Iraku Masoud Barzani rekao je da će ta oblast pružiti otpor turskoj vojsci.

"Ne želimo da idemo u rat između Kurdska radnička partija i Turske, ali ako kurdski region bude napadnut, mi ćemo onda braniti naš narod", rekoa je Barzani novinarima nakon sastanka s iračkim predsednikom Džalalom Talabanijem, takođem Kurdom.

Ankara tvrdi da je u akcijama kurdskih pobunjenika pod vođstvom PKK poginulo više od 30.000 ljudi otkada je ta organzacije pokrenula kampanju za autonomiju Kurda na jugoistoku Turske 1984. godine.

XS
SM
MD
LG