Linkovi

Danas vam predstavljamo film o nestaloj devojčici "Gone Baby Gone"


Glumac Kejsi Aflek dobija pohvale kritičara za interpretaciju neiskusnog bostonskog privatnog detektiva u novom misterioznom trileru,koji je ujedno rediteljski debi njegovog starijeg brata, zvezde velikog ekrana Bena Afleka. Dramatična priča o nestaloj devojčici predstavlja adaptaciju best-seler romana Denisa Lihejna i nosi isti naziv "Gone Baby Gone".

Devojčia po imenu Amanda nestala je iz svog doma u Dorčesteru, predgrađu Južnog Bostona u kome uglavnom živi radnička klasa. Frustrirani policijom, u koju možda ni nemaju previše poverenja, Amandini roditelji obraćaju se Patriku Mekenziju,mladom privatnom detektivu, koji je odrastao u tom kraju.

Kako se udubljuje u slučaj, Patrik otkriva isprepletanu mrežu kriminala i korupcije, koju mora da raskrinka kako bi pronašao devojčicu. Istovremeno, njegov moral i etika stavljeni su na veliku probu. Reditelj debitant Ben Aflek, koji je pre čitavu deceniju, zajedno sa metom Dejmonom dobio oskara za scenario filma "Dobri Vil Hanting", bio je koscenarista i za "Gone Baby Gone". Aflek kaže da su ga privukle teme u romanu denisa Lihejna, ali da je napravio neke značajne izmene kada je odlučio da režira filmsku verziju:

“Kada sam prvi put pročitao knjigu mislio sam da ću je napraviti tako da ja glumim u filmu. Onda sam napisao scenario i shvatio da ako ću već da režiram film ne želim da glumim u njemu. Potom nisam mogao da se setim kog glumca od 35 do 40 godina bih mogao da angažujem da bude dobar za ulogu. Takođe mi se nije dopadalo da on bude tih godina, već mi je više odgovaralo da ima 29-30 jer je pred njim veći životni put. Znate kadimate 40 godina i desi vam se nešto loše, bićete donekle uplašeni,ali to neće promeniti ono što ste i šta ćete postati, to ne utiče toliko na vaš životni put. Mislio sam ako glavni lik bude imao 29-30 godina, onda mogu da angažujem sjajnog glumca koji je odrastao u Bostonu i koga mogu da priuštim. Sve se poklopilo.”

Taj glumac je – naravno, njegov mlađi brat Kejsi Aflek. Kejsi Aflek kaže da lik koji igra možda prikazuje osobine tipičnog filmskog privatnog detektiva, ali da je cilj bio da Patrik što više liči na prave privatene istražitelje:

“Postoji ta kinematografska verzija privatnog istražitelja koju smo svi videli milion puta: tip koji puši u senci, pratiljude i pravi zasede ... tako nešto. To je skesi i na neki način glamurozno, možda pomalo teško, ali u ovom filmu to nije slučaj, jer iz našeg iskustva znamo da tako nešto ne postoji. Mnogi privatni detektivi najveći deo vremena provode za stolom u kancelariji, prikupljajući informacije sa interneta i šaljući iste putem interneta. Naravno, odrade i određeni deo posla na terenu, ali to je mnogo više prelazna faza i ne plaća se dobro. To je ono što smo želeli da pokažemo imeni se to svidelo,ostatak filma mi se uklapao upravo zbog toga.“

Lik koji igram je neko ko nije zalazio u sumnjive oblasti morala. Mišel Monahan igra Patrikovu partnerku Enđži Dženaro:

“Ono što se meni jako dopalo jeste da imate vrlo nezavisnu ženu koja radi jedan za žene netradicionalan posao. To mi je prijalo, kao i to da njih dvoje nisu po svaku cenu morali da budu u vezi. Bili su tim, profesionalno i lično, i dopala mi se ideja da imaju tu neku vrstu nepristrasnog odnosa.”

Najveća moralna dilema je u vezi sa majkom nestale devojčice, narkomankom, čije neodgovorno ponašanje je možda i dovelo do nestanka. Nju igra pozorišni veteran Ejmi Rajan, koja kaže da je pokušala da pronađe ljudskost u liku koji tumači.

"Gone Baby Gone" je sniman na ulicam Južnog Bostona, uz mnoštvo građana u ulogama statista. Pored Kejsija Afleka, Mišel Monahan i Ejmi Rajan, u filmu se pojavljuju i Morgan Frimen, kao policijski kapetan koga progoni lično iskustvo sa otmicama dece i Ed Haris, u ulozi ogorčenog ali odlučnog policijskog detektiva koji pokušava da reši slučaj. Scenario su napisali Eron Stokard i reditelj Ben Aflek.

XS
SM
MD
LG