Linkovi

Šanse za drugi srčani napad povećane kada se pacijenti vrate na posao


Ukoliko ste imali srčani napad, lekari su vam preporučili dobru ishranu i redovno vežbanje u cilju prevencije još jednog napada. Medjutim, čak i ako pratite savete vašeg lekara, stresni posao mogao bi da znači dodatne srčane probleme.

Mišel Eru imao je svoj prvi srčani napad pre 11 godina. Nakon oporavka vratio se svom stresnom poslu.

«Sa takvom vrstom posla ne možete da napravite mnogo rešaka i svaki put kada šef razgovara sa vama, nivo stresa raste».

Pre dve godine, posle drugog srčanog napada, Eruov lekar mu je dao ovakvo upozorenje.

«Stres vas ubija. Više nemate arterije u srcu koje će da izdrže veoma stresno okruženje».

Eru nije usamljen. Doktor Šantal Brison sa Laval univerziteta u Kanadi i drugi istraživači proučavali su skoro hiljadu pacijenata koji su imali srčani napad. Oni su želeli da ustanove da li mogu da pronadju vezu izmedju drugog srčanog napada i stresnog posla. I našli su je.

»Oni koji su se vratili da rade veoma stresan posao imali su dvostruko veći rizik od novog srčanog napada u poredjenju sa onima koji su se vratili na manje stresan posao,» kaže doktor Brison.

Studija je ustanovila da su šanse za drugi srčani napad povećane kada se pacijenti vrate na stresan posao, bez obzira na ozbiljnost njihovog prvog srčanog udara i na to koje lekove koriste i kakva je njihova porodična medicinska historija – ili da li su pušači ili ne. Autori studije preporučuju da pacijenti koji su imali srčani napad, a koji se vrate na posao, zatraže pomoć u ublažavanju stresa na radnom mestu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG