Linkovi

Crnogorci dobili novu ikonu čiji lik krasi i prostorije policijskih stanica


Crna Gora je dugo bila zaljubljena u komunizam, a njeni građani najveći zaljubljenici u lik i djelo Josipa Broza. Od kada je, početkom devedesetih, na vlast došao Milo Đukanović, Crnogorci su dobili novu ikonu čiji lik krasi mnoge, pa i prostorije policijskih stanica širom te države.

Portret lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića krasi brojne crnogorske domove, ustanove, ali i stanice policije.

O tome je istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković obavijestio crnogorskog premijera Željka Šturanovića i zatražio da razmotri mogućnost razrješenja direktora Uprave policije Veselina Veljovića zbog toga što nije uvažio nijedan njegov apel da se iz kancelarija policije uklone Đukanovićevi posteri i fotografije.

Zeković je ranije u više navrata obavještavao Veljovića da je u mnogim službenim prostorijama policije istaknut politički promotivni materijal.

"Veliki uokvireni portreti lidera DPS iz ranijih izbornih procesa koji se nalaze u kancelarijama policije nesumljivo ruše principe političke neutralnosti i nepristrasnosti organa državne uprave", navodi Zeković.

Načelnik područne jedinice policije u Baru Zoran Tomčić medijima je, povodom interesovanja novinara da li će ukloniti fotografije stranačkog lidera iz službenih prostorija policije, izjavio da „upustva što treba da radi dobija od Uprave policije i da dodatni komentar nije potreban“.

Direktor Uprave policije nije tim povodom reagovao, a umjesto uvažavanja obavještenja i apela, Veljović je nastavio s praksom ne samo neprimjerene i neprofesionalne komunikacije sa javnošću već i sa kršenjem zakonskih propisa-tvrdi Zeković.

Takvo nečinjenje direktora Uprave policije ide u pravcu potvrđivanja ocjena međunarodne zajednice i domaće javnosti, da državna administracija nije još oslobođena snažnih političkih uticaja.

XS
SM
MD
LG