Linkovi

Etanol delimično zaslužan za povećanje cena hrane u Americi


Tokom proteklih meseci cena hrane u Sjedinjenim Državama porasla je za preko šest odsto. Neki ekonomisti smatraju da je glavni razlog tome vladin podsticaj za povećanje proizvodnje i upotrebe biogoriva. Medjutim i predstavnici vlade i energetski stručnjaci navode da će razvoj takvog goriva biti neophodan za znabdevanje svetske ekonomije, kojoj su preko potrebni izvori energije.

Na konferenciji o biogorivima u Hjustonu, izvršni direktori naftne industrije, investitori i predstavnici industrije biogoriva fokusirali su se na budućnost obnovljivih izvora energije u poljoprivrednim područjima. S obzirom da cena nafte raste gotovo svakodnevno, kao i na strahovanja da svetska proizvodnja neće moći da ide u korak sa potražnjom, stručnjaci razmatraju alternativne izvore energije, uključujući etanol i bio-dizel. Ali rast cena hrane, povezan sa proizvodnjom tih goriva, podstiče zabrinutostza njihovu dugoročnu održivost.

Medju govornicima na konferenciji je bio i Džon Ašvort iz Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju, iz Goldena, u Koloradu, koji je za Glas Amerike izjavio da oslanjanje etanolske industrije na kukuruz ima primetni uticaj na cene hrane, posebno mesa.

”Kukuruz je skup, pa kada odvojite veliki deo prinosa za proizvodnju goriva, to vrši pritisak na cenu te sirovine. Stočna industrija koristi velike količine kukuruza -- što znači kako raste cena kukuruza, tako raste i cena govedine.“

Medjutim, Ašvort sumnja da će čovečanstvo u doglednoj budućnosti biti suočeno sa izborom između hrane i goriva. On primećuje da su njegova istraživanja, dobrim delom i istraživanja privatnih kompanija za proizvodnju biogoriva, usmerena ka korišćenju otpadnih materijala za proizvodnju goriva.

Rast cena hrane takodje je imao uticaja na Kongres, koji odobrava subvencije industriji etanola i donosi zakone koji predviđaju upotrebu preko 26 miliona litara obnovljivih goriva za transport do 2012. godine. Pirs Hamond, potpredsednik Istitucionalnog istraživačkog centra kompanije Simons, u Hjustonu, kaže da bi Kongres mogao da smanji subvencije za proizvodnju etanola, jer je u Vašingtonu opada podrška za taj projekat.

Većina ekonomista iz poljoprivrednih regiona sumnja da je etanol kriv za porast cena hrane i ističe da na to utiču i veće cene energije, suše i smanjena proizvodnja na drugim mestima. Mnogi sledbenici industrije biogoriva kažu da bi Kongres trebalo da preispita dugoročne beneficije razvoja tog alternativnog izvora energije.

Džejms Ričardson, profesor poljoprivredne ekonomije na teksasskom univerzitetu A i M rekao je za Glas Amerike da su vladine olakšice obezbedile gotov novac potreban za istraživanje i razvoj naredne generacije tečnih goriva.

”Uvođenje standarda za obnovljive izvore energije je mač sa dve oštrice. Površine na kojima se uzgaja kukuruz se povećavaju, ali se takodje obezbedjuju istraživački i razvojni fondovi za nove procese, koji bi mogli da smanje učešće kukuruza u proizvodnji etanola.“

Ričardson i mnogi drugi ekonomisti iznose argument da bi podrška etanolu i drugim bio gorivima mogla da donese velike beneficije kroz desetak godina, kad se u potpunosti budu razvili procesi za korišćenje drugih useva za proizvodnju goriva. Najveći deo novih investicija u industriji biogoriva sada se kanališe ka razvoju tih novih metoda i novih proizvoda, poput butanola, goriva na bazi alkohola, koje ima veću energetsku gustinu od etanola i može lakše da se transportuje. Predstavnici te industrije ističu da će sva ta nova goriva biti preko potrebna kako potražnja za energijom u svetu bude sve više rasla.

XS
SM
MD
LG