Linkovi

Crnogorski predsjednik čestitao građanima usvajanje novog Ustava


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović čestitao je građanima usvajanje novog Ustava. On je " zadovoljan što je Crna Gora, kao nezavisna država, dobila konstitutivni akt koji će biti temelj njenog pravnog sistema i funkcionisanja njenih institucija".

"Posebna je vrijednost i značaj što je Ustav usvojen u parlamentu, čime se izbjeglo nepotrebno odugovlačenje i njegovo usvajanje izjašnjavanjem građana na referendumu", navodi se u čestitci

Ovim se, kako se navodi, međunarodnoj zajednici uputila poruka visoke saglasnosti u parlamentu prema temeljnom aktu Crne Gore.

Usvajanje Ustava u Parlamentu i rezultat referenduma u maju prošle godine potvrda je da Crna Gora najteže odluke donosi na najbolji način, ocijenio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

On je rekao da je “ustav usvojen dvotrećinskom većinom i da je postignut najširi mogući konsenzus. Možda je moglo doći i do šireg konsenzusa ali, bojim se, po cijenu kvaliteta najvišeg pravnog akta”, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, širi konsenzus je bio uslovljavan “neprihvatljivim zahtjevima koji su se ticali najvažnijih pitanja - jezika, simbola i državljanstva”.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić rekao je da je, s obzirom da je parlamentarna većina odbila svih 35 amandmana Socijalističke narodne partije, bilo očekivano da ta stranka odluči da njeni poslanici glasaju protiv Predloga ustava Crne Gore.

“Ali, to ne smije da zavarava. Moramo da shvatimo da Crna Gora mora biti dom za sve njene građane, i da političke partije – naročito one koje su glasale za predlog ustava, imaju mnogo veću obavezu”, kazao je Milić.

Predsjednik Albanske alternative Vaselj Siništaj ocijenio je da dobre odnose crnogorskih Albanaca sa vlastima neće pokvariti odluka njihovih političkih predstavnika da ne učestvuju u izglasavanju novog Ustava Crne Gore.


XS
SM
MD
LG