Linkovi

Novi crnogorski Ustav biće svečano proglašen u ponedjeljak


Crna Gora je, 17 mjeseci nakon izglasane nezavisnosti, dobila prvi Ustav. Pored vladajuće koalicije, za novi ustav glasali su Pokret za promjene, Bošnjačka stranka i Liberalna partija čime je obezbijeđena dvotrećinska podrška u parlamentu.

Srpska lista, Socijalistička narodna partija, Narodna stranka, Demokratska srpska stranka i Demokratski savez Albanaca nisu glasali za najviši pravi akt.

Podršku Predlogu ustava iznenadno je otkazao predsjednik Albanske alternative Vaselj Siništaj, jer nije garantovana samostalnost opštine Tuzi.

Većina crnogorskih parlamentarnih stranaka ponovila je danas da Predlog ustava predstavlja mjeru mogućeg i nikog ne diskriminiše, dok je dio opozicionih partija ostao pri stavu da se radi o nepravednom i antisrpskom dokumentu.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković kazao je da Predlog ustava afirmiše multikulturnu stvarnost Crne Gore i čini ravnopravnim njene građane bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

„Ovo nije ustav nacionalne države i nikoga ne dovodi u podređeni položaj. Ovo je ustav koji okuplja, a ne razdvaja. Radi se o dokumentu koji je na tragu evropske perspektive Crne Gore.

Iza sebe smo ostavili guslarski desetarac koji je Crnu Goru mnogo koštao u istoriji“, kazao je on.

Predsjednik SNS Andrija Mandić istakao je da Srpska lista ne može glasati za predloženi ustav, jer se radi o diskriminatorskom i antisrpskom dokumentu.

„Ovaj ustav ne obezbjeđuje sva prava svima i jednaka prava za sve. On je diskriminatorski i usmjeren, prije svega, protiv srpskog naroda u Crnoj Gori, kazao je on.

Mandić je pozvao srpske političare u Crnoj Gori da u narednom periodu jedinstvenije djeluju.

„Ponašaćemo se prema ovom ustavu isto onako kako se vladajuća koalicija odnosila prema Ustavu iz 1992. godine i ustavima zajedničke države“, istakao je on.

Mandić je naveo da će SL poštovati novi ustav isto onoliko koliko se vlast pridržavala dosadašnjih.

Predsjednik PZP Nebojša Medojević ocijenio je da je predloženi ustav po mjeri svih građana Crne Gore i da on neće biti samo crnogorski, srpski, bošnjački, albanski ili hrvatski, već svih građana Crne Gore. On će Crnoj Gori otvoriti vrata Evropske unije“, kazao je on.

On je rekao da je odluka PZP da podrži ustav hrabra i da ne treba da čude napadi na tu stranku, jer je to sudbina svih reformista koji se rukovode visokim ciljevima. Moramo Crnu Goru usmjeravati prema evropskoj perspektivi“, naveo je Medojević.

XS
SM
MD
LG