Linkovi

Džalal Talabani kritikovao izjavu Bašara al-Asada o ulasku turskih trupa u Irak


Irački predsednik Džalal Talabani je kritikovao nedavnu izjavu sirijskog predsednika Bašara al-Asada, koji je podržao moguću tursku vojnu akciju u severnom Iraku protiv kurdskih pobunjenika. U intervjuu objavljenom u današnjem izdanju jednog arapskog lista, Talabani je rekao da bi sirijski lider trebalo da se drži evropskog i američkog stava i založi za miroljubivo rešenje.

Predsednik Talabani je izjavio Glasu Amerike da veruje da će Vašington sprečiti Tusku da izvede vojni upad na kurdsku teritoriju u Iraku. O tom problemu danas raspravlja i irački parlament. Za to vreme, u gradu Zako na severu Iraka, hiljade Kurda su demonstrirale protiv turskih pretnji prekograničnom vojnom akcijom. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je juče zatražio od Vašingtona i Bagdada da preuzmu mere protiv Kurdistanske radničke partije, čiji pripadnici se okrivljuju za smrtonosne napade u Turskoj.

U eksploziji bombe poginula najmanje tri civila a devet osoba ranjeno

Iračka policija je saopštila da su u eksploziji bombe na putu južno od Bagdada, poginula najmanje tri civila i da je devet osoba ranjeno. Eksplozija se dogodila rano jutros u Iskandariji, 60 kilometara južno od prestonice. U centralnom Iraku, američka vojska je saopštila da su pripadnici koalicionih snaga danas, u operaciji severozapadno od Mukdadije, zarobili dve tražene osobe i trojicu osumnjičenih terorista. Još šest osumnjičenih ekstremista je zarobljeno u Bajdžij, prilikom traganja za jednim saradnikom vođstva iračke Al-kaide.

XS
SM
MD
LG