Linkovi

Dve eksplozije i veliki broj žrtava u blizini kolone bivše predsednice vlade Benazir Buto


Najmanje 130 ljudi je poginulo, a više stotina je ranjeno u Karačiju u samoubilačkom napadu na bivšu pakistansku premijerku Benazir Buto. Medju ranjenima je i fotograf Rojtersa Ata Husein koji je zadobio lakše povrede. Husein kaže i da je video ubijenog televizijskog kamermana.

Policija je navela da je nakon prve, manje eksplozije, usledila druga znatno jača ispred automobila Benazir Buto kada je samoubica aktivirao eksploziv. Sva stakla na njenom vozilu su od siline eksplozije popucala. Bivša premijerka Benazir Buto, koja se u četvrtak vratila u Pakistan posle osmogodišnjeg izbeglištva, nije povredjena u atentatu. "Ona je bezbedna i odvedena je u svoju rezidenciju", izjavio je šef policije Karačija Azhar Faruki.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za te napade. Pristalice Al-Kaide koje je razljutila podrška Benazir Buto američkom ratu protiv terorizma, zapretile su da će je ubiti. Kolona automobila koja je prolazila kroz grad bila je po svemu sudeći meta dvojice bombaša samoubica, rekao je Frans presu ministar unutrašnjih poslova Aftab Šerpao.

Pakistanski predsednik Pervez Musaraf naveo je u saopštenju da je napad bio "zavera protiv demokratije". U Dubaiju je muž Benazir Buto, Asif Ali Zardari izjavio jednoj da on krivi vladu za eksplozije u Karačiju.

"To je delo obaveštajnih agencija," kazao je Zardari.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun oštro je osudio teroristički napad i izrazio uverenje da će sve političke snage Pakistana raditi zajedno na jačanju nacionalnog jedinstva. SAD i drugi saveznici osudili su napad.

"Ne postoji politički razlog koji može da opravda ubistvo nevinih ljudi", izjavio je portparol Stekt departmenta Tom Kejsi.

Evropska unija zatražila je od vlasti da pronadju odgovorne za napad.

"Takvi akti veoma ugrožavaju izborni proces", navodi se u saopštenju predsedništva EU.

XS
SM
MD
LG