Linkovi

Bernar Kušner: Pristupanje Srbije Evropskoj uniji i Kosovo nisu usko vezni


Tokom susreta ministra Jeremića sa francuskim šefom diplomatije, Kušnerom, rečeno je da nema direktne veze integracije Srbije u evropske strukture i aktuelnog procesa odredjivanje konačnog statusa Kosova. Medjutim, nerešeno pitanje Kosova, otežaće put prema Uniji, ukazali su francuski domaćini. Zvanični Pariz smara da nema direktne veze integracije Srbije u Evropsku uniju i kosovskog procesa - danas je to i potvrđeno gostu iz Beograda. Ipak, šef francuske diplomatije, Brnar Kušner:

"Rešenje za problem Kosova je na diplomatskom putu i u toku je i pristupanje Srbije Uniji i Kosovo nisu usko vezni, ali, lagao bih kad bih rekao da će Srbiji biti lakše da se priključi Evropskoj uniji ako pitanje Kosova ne bude rešeno. Naprotiv, to će biti mnogo teže".

Ministar Jeremić je rekao kako Srbija nikada neće odustati od evropskog puta- boreći se za kompromisno rešenje za Kosovo, biri se za put u EU, naglašavajući kako je rešavanje kosovskog pitanja za pregovaračkim stolom od važnosti za celi region.

Vuk Jeremić je od zvaničnog Pariza zatražio podršku što skorijem parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odgovoreno mu je razumevanjem i obećanjem da će Francuska učiniti sve kako bi Srbija što pre došla do evropskog članstva.

XS
SM
MD
LG