Linkovi

Olmert otputovao u Moskvu na razgovore o iranskom nuklearnom programu


Izraelski i ruski lideri razgovaraju u Moskvi o nuklearnoj krizi sa Iranom. Izrael se plaši da je Rusija promenila svoju poziciju prema Teheranu.

Premijer Ehud Olmert požurio je u Moskvu pošto je ruski predsednik Vladimir Putin zauzeo, kako to Izrael smatra, blagu poziciju prema iranskom nuklearnom programu. Tokom posete Teheranu ove nedelje, Putin je upozorio strane sile da ne napadaju Iran i rekao da Teheran razvija nuklearnu ehnologiju za mirnodopsku upotrebu. S obzirom da je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad više puta pretio da će "izbrisati Izrael sa lica zemlje", Olmert je želeo da sa Putinom razgovara licem u lice. Zeev Hanin je izraelski ekspert za odnose sa Rusijom.

"Izrael posmatra ruska nastojanja da se nastavi sa iranskim nuklearnim projektom, kao izazov svojim bezbednosnim interesima na Bliskom istoku, ali i celokupnim interesima Zapada na tom području".

Izrael smatra Iran pretnjom za svoje postojanje, dok Rusija pomaže Irancima da izgrade nukelarnu elektranu. Hanin je izraelskom radiju rekao da sve to dovodi do zatezanja odnosa između dve zemlje.

"Prirodno, kod Izraela to izaziva zabrinutost. Tu dolazi do jaza i nerazumevanja između Jerusalima i Moskve".

Izraelski zvaničnici kažu da je poruka premijera Olmerta jasna: Iranu ne sme biti dozvoljeno da dođe do atomske bombe. Ovdašnji funkcioneri su u više navrata upozorili da će, ukoliko svet ne zaustavi Iran – Izrael to svakako učiniti. Kako kažu, vojna akcija protiv iranskih nuklearnih postrojenja - iako poslednja, jeste jedna od opcija.

XS
SM
MD
LG