Linkovi

Benazir Buto, nakon osam godina provedenih u egzilu, stigla u Karači


Bivši pakistanski premijer Benazir Buto doputovala je danas u Karači, nakon osam godina provedenih u egzilu. Buto je u Pakistan došla iz Dubaija gde je živela u izgnanstvu zbog optužbi za korupciju.

"Mnogo sam naučila za ovih 20 godina. I dalje se borimo protiv diktature. Želimo da izolujemo ekstremiste i izgradimo bolji Pakistan", rekla je ona.

U Karačiju se okupilo najmanje 250 hiljada njenih pristalica. Ulice će obezbeđivati oko 3,5 hiljada policajaca kao i pet hiljada dobrovoljaca iz redova Pakistanske narodne stranke čiji je Buto lider.

Policija je postavila specijalne kontejnere na tri izlaza na autoput koji vodi od aerodroma, a sedam specijalnih jedinica za otkrivanje i otklanjanje bombi obezbeđivaće celo područje kojim će proći Buto. Ona je odbila zahtev predsjednika Perveza Mušarafa da odloži povratak, a u nameri da se posle osam godina vrati u domovinu nisu je odvratile ni pretnje ubistvom.
Buto se vratila u zemlju kako bi na izborima u januaru predvodila Pakistansku narodnu stranku, a pretpostavlja se da će se posle izbora dogovoriti o podeli vlasti sa Mušarafom.

Ona je 1988. godine postala prva žena premijer u muslimanskom svetu. Nakon svrgavanja sa vlasti, godinu kasnije, vraća se na vlast 1993. godine i ostaje do 1996. kada je smenjena zbog korupcije. Iako je tada tvrdila da se radi o “politički motivisanim optužbama”, ipak je 1999. godine izabrala egzil umesto suočavanja sa optužbama.

XS
SM
MD
LG