Linkovi

Manter: Briselska runda direktnih razgovora dala izvesne razloge za optimizam


Američki ambasador u Srbiji Kameron Manter ocenio je da je briselska runda direktnih razgovora Beograda i Prištine dala izvesne razloge za optimizam jer su se obe strane na dobar način angažovale u razgovorima. Mi smo kao vlada, rekao je ambasador Manter, govorili i govorimo da je nadgledana nezavisnost na linijama Ahtisarijevog plana najbolje rešenje, ali smo veoma spremni da se saglasimo sa svakim rešenjem o kome bi se dogovorile dve strane. Zato vršimo pritisak na Prštinu i Beograd da se angažuju u direktnim razgovorima, kaže ambasador Manter.

Iz Beograda su inače već nekoliko puta izrečene vrlo oštre kritike na račun američke admistracije i njenog angažmana u pregovaračkom procesu oko konačnog statusa Kosova. Najteže optužbe ponavlja premijer Vojislav Koštunica, a tim povodom član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić kaže da Srbija nije u situaciji da bilo kome preti :

“Takva politika nikada nikome nije dobro donela i ona samo šteti pregovaračkom procesu, poziciji Srbije i njenom kredibilitetu u međunarodnim odnosima”, kaže Lazić.

Predsednik Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva inostranih poslova Živorad Kovačević ocenio je da se svođenje srpske spoljne politike samo na problem statusa Kosova može u budućnosti pokazati kao velika opasnost pošto se potpuno zapostavljaju druga ključna pitanja, kao što su evropske integracije.

A povodom izbora Hrvatske za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN, direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda izjavio je da će izbor Hrvatske izazvati interesovanje, posebno s aspekta stavova koje će ta zemlja zauzimati u Savetu bezbednosti o budućnosti Kosova. Vejvoda kaže da je Vlada hrvatskog premijera Ive Sanadera u poslednjih godinu dana imala oprezan stav prema Kosovu, težeći da istakne stav o potrebi stvaranja temelja za stabilnost u regionu.

XS
SM
MD
LG