Linkovi

Buš protiv turske vojne akcije na severu Iraka, a i pita se i da li Putin još brine zbog nukleranog arsenala u Iranu


Predsednik Buš je danas održao konferenciju za novinare u Beloj kući na kojoj se osvrnuo na niz medjunarodnih i unutrašnjih pitanja. Veći deo njegovih komentara bio je ispunjen kritikama na račun Kongresa pod kontrolom opozicionih Demokrata.

Mada se njegova popularnost, prema rezultatima anketa, kreće samo nešto iznad 30 odsto, predsednik Buš je nastupio u kritičnom tonu u odnosu na Kongres koji predvode Demokrate.

«Novi lideri u Kongresu imali su više od devet meseci da obave stvari za dobrobit američkog naroda. Nažalost, oni nisu uspeli da usvoje veći broj važnih zakona.»

U pogledu medjunarodnih pitanja, predsedni Buš se usprotivio mogućoj vojnoj ofanzivi Turske protiv kurdskih pobunjenika na severu Iraka, rekavši da su SAD jasno stavile do znanja Ankari da smatraju da upućivanje trupa u Irak nije u njenom interesu. Predsednik Buš je, medjutim, istovremeno pozvao Kongres da ne narušava odnose sa Turskom usvajanjem rezolucije kojom bi se masovno ubijanje Jermena u otomanskoj imperiji, tokom Prvog svetskog rata, proglasilo genocidom.

«Sa svim važnim stvarima na dnevnom redu, Kongres ne bi trebalo da prebira po istoriji otomanske imperije. Kongres ima preča posla nego da izaziva tenzije u odnosima sa demokratskim saveznikom u muslimanskom svetu, posebno saveznikom koji svakodnevno pruža ključnu podršku našoj vojsci».

Komentarišući pitanje iranskog nuklearnog programa i podršku koju je Iranu pružio ruski predsednik Vladimir Putin, Buš je rekao:

«Ono što me zanima je da li Putin i dalje deli našu zabrinutost u pogledu mogućnosti Irana da proizvede nuklearno oružje, jer mi je to potvrdio prilikom našeg susreta u Australiji. Rusi su nam do sada pružali podršku u UN i mi saradjujemo sa njima u pogledu eventualnog usvajanja treće rezolucije o sankcijama Iranu.»

Osvrnuvši se ne bliskoistočni mirovni proces predsednik Buš je obećao da će predstojeća mirovna konferencija u SAD biti «ozbiljna i sadržajna». On je naglasio da je suština da se arapske države u regionu uključe u taj proces kao i da predložena rešenja budu prihvatljiva i za Palestince i za Izrael.

XS
SM
MD
LG