Linkovi

Karter: Pošteni izbori u Sudanu prekidaju velike patnje stanovnika Darfura


Zbog sukoba u sudanskom regionu Darfur, više od 200 hiljada ljudi je umrlo, a milioni su raseljeni. Predsednik Buš je rekao da je to «genocid». Uprkos međunarodnom pritisku i planiranom razmeštaju mirovnih snaga, ubijanje i patnje se nastavljaju. Bivši američki predsednik Džimi Karter često odlazi u Sudan, a njegova organizacija za praćenje stanja ljudskih prava iz Atlante u Džordžiji, duboko je umešana u humanitarni radu toj zemlji. U razgovoru za Glas Amerike, bivši predsednik govori o radu Karterovog centra i svojim strepnjama uoči mirovnih pregovora i svojim nadama u pogledu budućih izbora u Sudanu.

Bivši predsednik Džimi Karter se po običaju pojavljuje u naslovima zahvaljujući svojoj globalnoj kampanji povećavanja svesti o problemima na kriznim područjima.
Njegov nedavni odlazak u Darfur u Sudanu nije bio različit. Svi su izvestili o njegovom glasnom sukobu sa jednim zvaničnikom službe obezbeđenja koji mu nije dozvolio da razgovara sa meštanima u jednom selu. U intervjuu za Glas Amerike, predsednik je umanjio značaj te svađe.

«On je samo radio svoj posao, ali ne na diplomatski način», rekao je bivši predsednik.

Karterov centar se odavno bavi Sudanom.

«Počeli smo da se bavimo tom zemljom 1988. Poznavao sam sadašnjeg predsednika Omara al-Bašira još dok je bio pukovnik u vojsci, pre nego što je ’89. postao lider Sudana», kaže Karter.

Uspesi Karterovog centra u Sudanu obuhvataju poljoprivredne programe zahvaljujući kojima je povećana proizvodnja pšenice i agresivnu kampanju iskorenjivanja drakunkulijazisa, infektivne parazitske bolesti, do 2009. Ali uspostavljanje mira u regionu Darfura je mnogo teži cilj. Predsednik Karter kaže da brine o planiranim mirovnim pregovorima koji krajem meseca treba da se održe u Tripoliju u Libiji.

«Grupe koje će biti zastupljene za pregovaračkim stolom su naoružane pobunjeničke grupe koje su sebi oružjem prokrčile put do pregovaračkog stola. Jedna od glavnih stvari koje smo istakli je to da i miroljubivo civilno stanovništvo treba da se nađe za pregovaračkim stolom», kaže Karter.

Ujedinjene nacije pripremaju razmeštaj mirovnih snaga od 20 hiljada vojnika u Darfuru do kraja ovog meseca. One će se pridružiti odredu Afričke unije od sedam hiljada vojnika koji su već u regionu. Dok se mirovni razgovori u jeku planiranog razmeštanja dodatnih snaga nastavljaju, predsednik Krater razmišlja i o budućim izborima u Sudanu.

«Nadamo se da ćemo moći da pomognemo u organizovanju poštenih izbora 2009, uključujući i popis stanovništva koji treba da počne idućeg februara da bi se pripremili birački spiskovi. Nadamo se znači da ćemo to moći da učinimo pre krajnjeg roka i da ćemo preduprediti buduće krajnje rokove i otvoriti put za napredak u budućnosti», objašnjava predsednik Karter.

Mirovnim sporazumima je predviđeno da međunarodni posmatrači nadgledaju izbore u Sudanu. Sudanska vlada je to u prošlosti sprečavala, ali je sada pozvala Karterov centar da učestvuje u nadgledanju predstojećih izbora. To su podržali i lideri na jugu zemlje. Karterov centar je do sada nadgledao 68 spornih izbora u svetu. Predsednik Karter se nada da će pošteni i slobodni izbori u Sudanu konačno prekinuti velike patnje stanovnika Darfura.

XS
SM
MD
LG