Linkovi

Turska vlada saopštila kako nastoji da se domogne nuklearne energije


Turska predviđa da će u bliskoj budućnosti biti suočena sa manjkom energije pa je kao jedan od prioriteta postavila sebi izgradnju nuklearne elektrane. Saradnik Glasa Amerike, Dorian Džonz, izveštava iz Istambula da taj program pokreće pitanja u vezi sa bezbednošću takvog postrojenja, političkom situacijiom u zemlji i mogućom regionalnom trkom u naoružanju:

U srcu Istanbula građani demonstriraju protiv nuklearne energije u Turskoj. Kako navodi Pol Horsmen, funkcioner Mediteranske kampanje, u ekološkoj organizaciji Grinpis, Turska bi mogla da postane ključno poprište nesuglasica u vezi sa budućnošću nuklearne energije.

”Turska je ključna jer je prva zemlja koja razvija nuklearne elektrane u ovom regionu. Stoga je od suštinske važnosti da uverimo Tursku vladu da je nuklearna energija prljava, stara tehnologija, posebno u regionu u kojem postoji opasnost od konflikata, u kome je bezbednosna situacija nestabilna, dok još uvek nemamo način za odlaganje nuklearnog optada.“

Međutim, turska vlada, kako izgleda, nije uverena u to:

U jednoj TV reklami koja se emituje širom zemlje upozorava se da je Turska suočena sa energetskom krizom koji neprestano raste, dok privreda raste rekordnim tempom. Turska ima malo sopstvenih energetskih izvora i zavisi od sve skupljeg uvoza gasa i nafte. Nakon sastanka sa poslovnim liderima, ministar energetike Hilmi Giler rekao je da je nuklearna energija postala neophodna:

”Imamo sopstvene rezerve uranijuma i u stanju smo da rešimo problem nuklearnog otpada. Da bi izašli u susret sve većim energetskim zahtevima, nuklearna energija je obaveza, a ne proizvoljan izbor Turske.“

Međutim, Turska je trusno područje pa mnoge njene građane zabrinjavaju moguća oštećenja nuklearnih postrojenja. Pristalice nuklearne energije uzvraćaju da su savremeni reaktori otporni na zemljotrese. Ali postoje i druge zabrinutosti u vezi turskih nuklearnih aspiracija, uključujući iranski nuklearni program. Penzionisani turski general Aramgan Kuloglu, koji je na čelu istraživačke grupe Strategi (sic), Iran i Turska se već vekovima takmiče za uticaj u susednim zemljama i imaju moćne armije koje održavaju ravnotežu te moći. Kuloglu upozorava da bi iranske nuklearne aspiracije mogle da primoraju Tursku na težak izbor:

”Nadmećemo se sa Iranom jer ne želimo da mu predamo kontrolu nad regionom. Ako bi Iran postao moćniji od Turske moglo bi da joj nametne svoju ideologiju. Iz tog razloga Turska unapred, u dogovoru sa Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim nacijama, mora da spreči da se nađe u toj poziciji.“

Analitičari navode da će, sa svakim korakom koji Iran preduzme prema eventualnoj nuklearnoj bombi, pitanje nuklearnog programa Turske postajati značajnije. Turska je potpisnica sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja i inistira da njen nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu.

XS
SM
MD
LG