Linkovi

Ilegalne imigracija i neželjene posledice po američke farme


Američki stručnjaci za poljoprivredu upozoravaju da bi pojačani napori u ciljusuzbijanja ilegalne imigracije mogli da imaju neželjene posledice po američke farme. Neki tvrde da su nedavne racije i pretnje krivičnim gonjenjem kompanija koje zapošljavaju nedokumentovane radnike dovele do ozbiljne nestašice radne snage koja bi mogla da dovede do zatvaranja nekih farmi kao i do porasta cena hrane.

Više hiljada nedokumentovanih imigranata nedavno je uhapšeno ili deportovano prilikom racija u okolini sedam većih američkih gradova. Sekretar za unutrašnju bezbednost Majkl Čertof rekao je da je poruka tih akcija da ilegalna imigracija neće biti tolerisana.

“Godinama smo se suočavali sa ilegalnom imigracijom tako što smo upućivali oštre političke slogane. Mislim da je vreme da pokažemo javnosti da smo zaista odlučni da sprovodimo zakone,” naglasio je Čertof.

Taj novi pristup izgleda funkcioniše - možda čak i suviše efikasno. Prema postojećim procenama, više od polovine poljoprivrednih radnika u SAD su imigranti. Sekretar za poljoprivredu države Viskonsin, Rod Nilsestun, kaže da mnoge farme ne bi bile u stanju da nastave da rade.

“Ako bismo povukli hispanske radnike iz naše poljoprivrede i mlekarske industrije došli bismo u krizu. Nema nikakve sumnje u to, kaže Nilsestun.”

Medjtuim, ne zavise samo farme od nedokumentovanih radnika. Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg rekao je da bi grad doživeo kolaps ako bi oni bili deportovani. Čak i popularna turistička mesta, poput Las Vegasa, pretrpela bi posledice. Donald Tejlor je predsednik Udruženja kulinarskih radnika Las Vegasa.

“Las Vegas bi stao pošto imigranti rade sve – od čišćenja i održavanja hotela i kazina do služenja koktela i kuvanja,” kaže on.

U dolini San Hoakin u Kaliforniji, trenutni nedostatak oko 20 odsto potrebne radne snage mogao bi da dovede do toga da ubiranje voća i povrća ne bude obavljeno u potpunosti i da deo letine propadne. Luavana Halstrom je predstavnik Federacije poljoprivrednika Kalifornije.

“To je kao tempirana bomba koja bi uskoro mogla da eksplodira,” kaže ona.

Neke savezne države uzimaju stvari u svoje ruke. Država Vašington je počela da objavljuje tv oglase nastojeći da privuče poljoprivredne radnike obećanjima o većoj zaradi i boljem životu. Predstavnik Sindikata poljoprivrednih radnika, Arturo Rodrigez, kaže da su radnici tu, ali da se mnogi kriju.

“Činjenica je da imamo dovoljno radnika ovde. Ali, potrebno je da oni osete da su zaštićeni, da su njihove porodice zaštićene. U tom slučaju oni će ostati ovde i nastaviti da rade,” kaže Rodrigez.

Sekretarijat za rad je saopštio da će razmotriti program izdavanja viza za poljoprivredne radnike kako bi ispitao načine da se poveća priliv legalnih radnika. Medjutim, neki strahuju da bi to moglo da bude suviše kasno da se spase ovogdišnja žetva.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG