Linkovi

Robert Zelik: Najsiromašniji u svetu moraju imati koristi od globalizacije


Predsednik Svetske Banke Robert Zelik, predstavio je strategiju koja bi trebalo da osigura da nasiromašniji žitelji sveta, imaju koristi od sve prisutnije globalizacije. Robert Zelik je funkciju predsednika Svetske Banke preuzeo od Pola Vulfovica, koji je zbog skandala u maju podneo ostavku. Robert Zelik veruje da Svetska Banka mora da obrati veću pažnju potrebama zemalja u razvoju.

Predsjednk Svetske Banke Robert Zelik smatra da globalna trgovinska razmena otvara nove mogućnosti na novim tržištima, umanjujući troškove roba i usluga. Zelik međutim kaže da se u svetlu sve jače tržišne konkurencije i globalizacije u vidu moraju imati potrebe siromašnih i životna sredina.

"Globalizacija otvara neverovatne mogućnosti. Ipak, isključivost, siromaštvo i narušavanje životne sredine stvaraju opasnosti. Najviše, u tom smislu, pate oni koji imaju najmanje – domoroci, žene u zemljama u razvoju, siromašni seljaci, žitelji Afrike i njihova deca", kaže Zelik.

On je u sredu govorio u vašingtonskom Nacionalnom Pres Klubu. Tom prilikom je objavio da će Svetska Banka sa tri i po milijarde dolara podržati Međunarodnu asocijaciju za razvoj, koja omogućava grantove i beskamatne kredite za 81 državu u razvoju.

"Vizija Svetske Banke je da doprinese neisključivoj i održivoj globalizaciji, da suzbije siromaštvo i ojača ekonomski rast, uz brigu za životnu sredinu i stvaranje šanse i nade za pojedince."

Zelik je pozvao države donatore da povećaju svote koje daju za siromašnije države, apelujući posebno za veću pomoć post-konfliktnim državama. Ovim obraćanjem, Zelik je obeležio prvih 100 dana na čelu Svetske Banke i najavio prioritete uoči njenog redovnog jesenjeg zasedanja koje počinje 20. oktobra.

XS
SM
MD
LG