Linkovi

Bušova administracija traži od Turske da ne počinje vojne operacije


Bušova administracija traži od Turske da ne počinje vojne operacije protiv kurdskih pobunjenika na teritoriji susednog Iraka. U međuvremenu, Bela kuća nastoji da zaustavi usvajanje kongresne rezolucije o genocidu nad Jermenima, koja nije po volji vlade u Ankari.

U Vašingtonu su zabrinuti da bi napadi turske vojske na kurdske pobunjenike u Iaku, mogli dovesti do širenja nasilja u toj zemlji. Sjedinjene Države su u Ankaru poslale izaslanike da traže uzdržanost, ali je njihova misija poljuljana neobavezujućom rezolucijom o kojoj bi trebalo da se izjasni Predstavnički dom Kongresa. Tim aktom se masakr nad Jermenima 1915. godine, u vreme Otomanskog carstva naziva genocidom.

Turske vlasti tvrde da genocida nije bilo, već da su Jermeni poginuli u ratu u kome je stradao i veliki broj Turaka. To je toliko osetljivo pitanje u Turskoj da je Ankara u sredu, nakon usvajanja rezolucije u spoljnopolitičkom odboru Predstavničkog doma Kongresa, opozvala svog ambasadora u SAD. Predasednik Buš je lidere tog doma upozorio sledećim rečima.

"Ova rezolucija nije pravi odgovor na pomenuta masovna ubistva iz prošlosti."

Sekretar za odbranu, Robert Gejts, pridružio se apelom zakonodavcima da ne usvajaju akt, jer bi Ankara Amerikancima mogla da limitira upotrebu puteva i vazušnog prostora preko kojih se snabdevaju američke snage u Iraku.

"Pristup putevima, vazdušnim i drugim koridorima kroz Tursku bio bi veoma ugrožen."

Međutim, predsedavajuća Predstavničkog doma, Nansi Pelosi, ne obazire se na ta upozorenja. Govoreći za TV ABC Pelosijeva je najavila da bi rezolucija mogla da bude usvojena pre nego zakonodavci odu na redonvnu pauzu. Kongres, kaže Pelosijeva, ima obavezu da govori protiv genocida, bez obzira na to gde se i kada dogodio.

"To je rezolucija Predstavničkog doma. Nije obavezujuća. To je nešto što su potvrdile 23 druge države. Genocid još postoji. Videli smo ga u Ruandi i sada u Darfuru", kaže Pelosijeva.

Ona odbacuje ideju o tome da sada nije vreme da se govori o masakru nad Jermenima. Kaže da su preživeli veoma stari i da se Amerika mora ponašati moralno i odgovorno. Na pitanje - da li bi trebalo glasati o rezoluciji čak i pod uslovom da Sekretarijat za odbranu proceni da bi time američki vojnici bili ugroženi, Pelosijeva je rekla:

"Reći ću vam ovo. Neke od stvari koje su vrlo škodile vojnicima, odnose se na vrednosti društva - Abu Graib, Gvantanamo, tortura – sve ono što govori o nama kao državi. Ja mislim da veoma pomažemo vojnicima kad jasno kažemo ko smo kao država i kad poštovanje prema našoj državi i ljudima raste."

U programu TV mreže Fox, vodeći republikanac u Predstavničkom domu zatražio je od Pelosijeve da povuče rezoluciju. Kongresmen Džon Bener kaže da niko ne dovodi u pitanje ekstremne patnje Jermena, ali da bi događajima od pre 90 godina trebalo da se bave istoričari, a ne političari u Vašingtonu.

"Mislim da bi stavljanje ove rezolucije na glasanje bilo najneodgovorniji postupak ovog saziva”.

Kongresmen Bener kaže da je rezolucija o genocidu nad Jermenima naljutila strateškog saveznika u ratu protiv terorizma i da čak nije ni siguran da postoji većina za usvajanje rezolucije.

XS
SM
MD
LG