Linkovi

Globalna ekonomija raste po stopi od skoro pet odsto godišnje


Prema analizama koje su ove nedelje objavljene u Vašingtonu, globalna ekonomija raste po stopi od skoro pet odsto godišnje uprkos finansijskoj nestabilnosti u američkom sektoru nekretnina.

Ekonomski analitičar u vašingtonskom institutu Piterson, Majkl Musa, kaže da će svetska privreda ove godine zabeležiti rast od nešto manje od 5 odsto. Očekuje se da će se rast naredne godine nastaviti po nešto manjoj stopi od 4,25 odsto. Globalni rast ponovo predvodi, kako Musa ocenuuje, ”spektakularna ekspanzija“ kineske ekonomije, koja raste po stopi od 11 odsto. Medjutim, Musa navodi da rapidan ekonomski rast pospešuje inflaciju, koja bi mogla da se ublaži povećanjem vrednosti kineske valute.

“Mislim da će Kinezi morati da učine nešto, a očigledno je da će tokom vremena preduzeti odgovarajuće mere, odnosno dozvoliti da se daleko brže poveća vrednost njihove valute.”

Musa očekuje da će američka privreda ove i sledeće godine rasti po stopi od 2 odsto. On je iznenadjen time što nagli porast cena nafte tokom protekle četiri godine nije doveo do većeg usporavanja američke privrede.

”Ne samo da sam iznenadjen, već sam apsolutno zaprepaščen da je svetska privreda, a posebno američka, uspela da absorbuje četvorosturko povećanje cena nafte od početka 2002. godine, bez značajnijih posledica.”

Glavni ekonomista u Medjunarodnom monetarnom fondu, Sajmon Džonson, kaže da su potresi na finansijskim tržištima tokom protekla dva meseca predstavljali poziv na uzbunu za ekonomske planere.

”Mislim da je neočekivani način na koji su ti potresi proširili iz Amerike u Evropu, u najmanju ruku upozorenje, da postoji daleko veći potencijal za nestabilnost globalne ekonomije nego što smo očekivali.”

Iznenandni i neočekivani gubici američkih hipotekarnih banaka doveli su u avgustu do globalne kreditne krize tako da su mnoge finansijske institucije prestale da odobravaju zajmove. Taj problem je bar privremeno prevazidjen kada su američka i evropska centralna banka odobrile vanredne zajmove komercijalnim bankama i smanjile kratkoročne kamatne stope.

XS
SM
MD
LG